Äppelfylld lax i ugn

Helstekt lax i ugn är både lättlagat och läckert. En rätt som passar året, varm som kall, till helgmiddag eller på buffén. Fyll med lök och äpplen som ger god smak!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Till laxen

  • 1 hel lax, ca 1,5 kg
  • 1 fänkål
  • 1 rödlök (70g)
  • 1 gul lök (70g)
  • 3 äpplen (250-300g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 msk kapris
  • (2 klyftor vitlök)

Sås

  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vitt vin
  • 2 tsk torkad dragon
  • fiskfond från laxen
  • salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och klyfta löken. Skär fänkålen i tunna skivor. Dela äpplen och kärna ur. Klyfta och skär i stora bitar. Blanda samman frukt, grönsaker, kapris, salt, peppar och vin i en skål.

Lägg den rensade fisken i en smord ugnsfast form. Använder du ugnsfolie kan du lägga fisken på det och sedan vika upp kanterna för att samla fonden som bildas i ugnen.

Fyll laxen med fyllning och vik upp folien så att den håller ihop.

Stek laxen i 45-60 minuter eller tills köttet är riktigt genomkokt och släpper från benen. Använder du termometer ska den visa cirka 50 grader.

Medan laxen är i ugnen kan du börja med såsen. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjöl och späd med mjölk. Tillsätt dragon och låt såsen småputtra under tiden som laxen blir färdig.

Ta ut laxen och ta tillvara fonden. Späd såsen med fond, låt koka ihop och smaka av med salt och vin.

Lägg upp fisken på serveringsfat tillsammans med fyllningen. Servera tillsammans med potatis, bulgur eller ris, lättkokta grönsaker och fisksåsen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...