Äppelfylld lax i ugn

Helstekt lax i ugn är både lättlagat och läckert. En rätt som passar året, varm som kall, till helgmiddag eller på buffén. Fyll med lök och äpplen som ger god smak!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Till laxen

  • 1 hel lax, ca 1,5 kg
  • 1 fänkål
  • 1 rödlök (70g)
  • 1 gul lök (70g)
  • 3 äpplen (250-300g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 msk kapris
  • (2 klyftor vitlök)

Sås

  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vitt vin
  • 2 tsk torkad dragon
  • fiskfond från laxen
  • salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och klyfta löken. Skär fänkålen i tunna skivor. Dela äpplen och kärna ur. Klyfta och skär i stora bitar. Blanda samman frukt, grönsaker, kapris, salt, peppar och vin i en skål.

Lägg den rensade fisken i en smord ugnsfast form. Använder du ugnsfolie kan du lägga fisken på det och sedan vika upp kanterna för att samla fonden som bildas i ugnen.

Fyll laxen med fyllning och vik upp folien så att den håller ihop.

Stek laxen i 45-60 minuter eller tills köttet är riktigt genomkokt och släpper från benen. Använder du termometer ska den visa cirka 50 grader.

Medan laxen är i ugnen kan du börja med såsen. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjöl och späd med mjölk. Tillsätt dragon och låt såsen småputtra under tiden som laxen blir färdig.

Ta ut laxen och ta tillvara fonden. Späd såsen med fond, låt koka ihop och smaka av med salt och vin.

Lägg upp fisken på serveringsfat tillsammans med fyllningen. Servera tillsammans med potatis, bulgur eller ris, lättkokta grönsaker och fisksåsen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se


Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

En värmande potatissoppa tillsammans med hembakat bröd? Eller kanske en god morotssoppa i all enkelhet?

Soppa kan vara både en enkel lunchrätt, en god förrätt och en hel middag. Och bra soppor lagar du ofta med de råvaror som finns färska just nu.

Ännu finns fin squash till squashsoppan och i skogen hittar du mängder av fin matsvamp till svampsoppan. Eller varför inte kombinera två goda ting i en fin squash- och svampsoppa? God hösthelg på er!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...