Äppelfylld lax i ugn

Helstekt lax i ugn är både lättlagat och läckert. En rätt som passar året, varm som kall, till helgmiddag eller på buffén. Fyll med lök och äpplen som ger god smak!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Till laxen

  • 1 hel lax, ca 1,5 kg
  • 1 fänkål
  • 1 rödlök (70g)
  • 1 gul lök (70g)
  • 3 äpplen (250-300g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 msk kapris
  • (2 klyftor vitlök)

Sås

  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vitt vin
  • 2 tsk torkad dragon
  • fiskfond från laxen
  • salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och klyfta löken. Skär fänkålen i tunna skivor. Dela äpplen och kärna ur. Klyfta och skär i stora bitar. Blanda samman frukt, grönsaker, kapris, salt, peppar och vin i en skål.

Lägg den rensade fisken i en smord ugnsfast form. Använder du ugnsfolie kan du lägga fisken på det och sedan vika upp kanterna för att samla fonden som bildas i ugnen.

Fyll laxen med fyllning och vik upp folien så att den håller ihop.

Stek laxen i 45-60 minuter eller tills köttet är riktigt genomkokt och släpper från benen. Använder du termometer ska den visa cirka 50 grader.

Medan laxen är i ugnen kan du börja med såsen. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjöl och späd med mjölk. Tillsätt dragon och låt såsen småputtra under tiden som laxen blir färdig.

Ta ut laxen och ta tillvara fonden. Späd såsen med fond, låt koka ihop och smaka av med salt och vin.

Lägg upp fisken på serveringsfat tillsammans med fyllningen. Servera tillsammans med potatis, bulgur eller ris, lättkokta grönsaker och fisksåsen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

Visst kan man variera tebrödet framför andra ? scones. Scones smakar bra både i söta och matiga varianter. Baka klassiska scones och servera med smör och sylt. Eller gör goda chokladscones.

Vill du ha ett matigare recept så prova nya ost- och olivscones! Med ost och oliver i degen får du läckra scones som passar både som fika och som tilltugg till en matig sallad. Varför inte göra fetaostsallad med bulgur och servera scones till? Eller njut sconesen som bröd till soppan!

Smakligt så det räcker!

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...