Äppelfylld lax i ugn

Helstekt lax i ugn är både lättlagat och läckert. En rätt som passar året, varm som kall, till helgmiddag eller på buffén. Fyll med lök och äpplen som ger god smak!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Till laxen

  • 1 hel lax, ca 1,5 kg
  • 1 fänkål
  • 1 rödlök (70g)
  • 1 gul lök (70g)
  • 3 äpplen (250-300g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 msk kapris
  • (2 klyftor vitlök)

Sås

  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vitt vin
  • 2 tsk torkad dragon
  • fiskfond från laxen
  • salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och klyfta löken. Skär fänkålen i tunna skivor. Dela äpplen och kärna ur. Klyfta och skär i stora bitar. Blanda samman frukt, grönsaker, kapris, salt, peppar och vin i en skål.

Lägg den rensade fisken i en smord ugnsfast form. Använder du ugnsfolie kan du lägga fisken på det och sedan vika upp kanterna för att samla fonden som bildas i ugnen.

Fyll laxen med fyllning och vik upp folien så att den håller ihop.

Stek laxen i 45-60 minuter eller tills köttet är riktigt genomkokt och släpper från benen. Använder du termometer ska den visa cirka 50 grader.

Medan laxen är i ugnen kan du börja med såsen. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjöl och späd med mjölk. Tillsätt dragon och låt såsen småputtra under tiden som laxen blir färdig.

Ta ut laxen och ta tillvara fonden. Späd såsen med fond, låt koka ihop och smaka av med salt och vin.

Lägg upp fisken på serveringsfat tillsammans med fyllningen. Servera tillsammans med potatis, bulgur eller ris, lättkokta grönsaker och fisksåsen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

halloweenrecept.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...