Viltskavsgryta

Svamp, enbär och viltkött... En gryta som är lätt att lyckas med och som smakar fantastiskt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
  • 5 dl rensad skogssvamp, helst trumpetsvamp eller någon kantarellsort
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 gram smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 10 enbär
  • 2 msk portvin
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt
  • (1 buljongtärning, grönsaksbuljong eller kött)
  • svartpeppar
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)

Gör så här:

Krossa enbären fint i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i två matskedar hett vatten.

Skär köttet i tunna skivor. Rensa svampen. Finhacka löken och vitlöksklyftan.

Fräs löken i smör i en stekgryta stor nog att rymma all maten. Låt löken ta färg, men stek inte för hårt. Lyft ur och tag åt sidan.

Stek köttet i samma gryta tills det är genomstekt, men inte mer. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Väljer du en svamp som vätskar sig mycket kan du slå av vätskan för att svampen ska få lite yta. Lyft ur svampen.

Vispa nu samman crème fraiche, enbär, tomatpuré och buljong i grytan. Tillsätt tre deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan puttrande på låg värme. Lägg tillbaka lök, kött och svamp. Låt grytan koka på låg värme i 10 minuter, smaka av med portvin och lingonsylt. Salta och avsluta med svartpeppar. (Använder du buljong behöver grytan inte saltas lika mycket)

Om grytan är tunn kan den redas med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.

Servera grytan med pressad potatis eller ris och sallad eller kokta morötter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

Squash är en bra råvara som lätt tar till sig andra smaker och passar i många rätter. Dill och squash är gott ihop, till exempel i pastasås. Fylld och gratinerad med quornfärs mättar squashen många. Mild squashsoppa blir gott till förrätt och kompletteras med squashpudding till efterrätt. Överflöd är ett välsmakande problem!

 vegetariskarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...