Viltskavsgryta

Svamp, enbär och viltkött... En gryta som är lätt att lyckas med och som smakar fantastiskt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
  • 5 dl rensad skogssvamp, helst trumpetsvamp eller någon kantarellsort
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 gram smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 10 enbär
  • 2 msk portvin
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt
  • (1 buljongtärning, grönsaksbuljong eller kött)
  • svartpeppar
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)

Gör så här:

Krossa enbären fint i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i två matskedar hett vatten.

Skär köttet i tunna skivor. Rensa svampen. Finhacka löken och vitlöksklyftan.

Fräs löken i smör i en stekgryta stor nog att rymma all maten. Låt löken ta färg, men stek inte för hårt. Lyft ur och tag åt sidan.

Stek köttet i samma gryta tills det är genomstekt, men inte mer. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Väljer du en svamp som vätskar sig mycket kan du slå av vätskan för att svampen ska få lite yta. Lyft ur svampen.

Vispa nu samman crème fraiche, enbär, tomatpuré och buljong i grytan. Tillsätt tre deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan puttrande på låg värme. Lägg tillbaka lök, kött och svamp. Låt grytan koka på låg värme i 10 minuter, smaka av med portvin och lingonsylt. Salta och avsluta med svartpeppar. (Använder du buljong behöver grytan inte saltas lika mycket)

Om grytan är tunn kan den redas med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.

Servera grytan med pressad potatis eller ris och sallad eller kokta morötter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...