Viltskavsgryta

Svamp, enbär och viltkött... En gryta som är lätt att lyckas med och som smakar fantastiskt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram finskuret älg eller rådjurskött (går bra med färdigpackad, fryst skav)
  • 5 dl rensad skogssvamp, helst trumpetsvamp eller någon kantarellsort
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 gram smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 10 enbär
  • 2 msk portvin
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt
  • (1 buljongtärning, grönsaksbuljong eller kött)
  • svartpeppar
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)

Gör så här:

Krossa enbären fint i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i två matskedar hett vatten.

Skär köttet i tunna skivor. Rensa svampen. Finhacka löken och vitlöksklyftan.

Fräs löken i smör i en stekgryta stor nog att rymma all maten. Låt löken ta färg, men stek inte för hårt. Lyft ur och tag åt sidan.

Stek köttet i samma gryta tills det är genomstekt, men inte mer. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Väljer du en svamp som vätskar sig mycket kan du slå av vätskan för att svampen ska få lite yta. Lyft ur svampen.

Vispa nu samman crème fraiche, enbär, tomatpuré och buljong i grytan. Tillsätt tre deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan puttrande på låg värme. Lägg tillbaka lök, kött och svamp. Låt grytan koka på låg värme i 10 minuter, smaka av med portvin och lingonsylt. Salta och avsluta med svartpeppar. (Använder du buljong behöver grytan inte saltas lika mycket)

Om grytan är tunn kan den redas med majsstärkelse utrört i 1/2 deciliter kallt vatten.

Servera grytan med pressad potatis eller ris och sallad eller kokta morötter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se


Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

Ett stor mängd vegetarisk i kosten mår de flesta bra av. Och det är inte så svårt att göra god, vegetarisk eller vegansk mat.

Testa pannkakor som även veganen gillar nästa gång! Kanske prova våfflor utan mjölk eller ägg?

En god linssoppa som förrätt passar fint inte bara till vegetarisk mat utan även till andra rätter.

Eller baka en omgång piroger som passar fint som tilltugg till soppan eller på utflykten.

Pepparochsalt slår gärna ett slag för en god och enkel wok till helgen. Utmärkt mat, inte bara för den som alltid väljer veganskt!

God och grön helg på er!

 veganrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...