Solrosbollar

Goda, vegetariska bollar som fungerar fint i stället för köttbullar. Inga nötter, i stället använder jag solroskärnor.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 gram solroskärnor (orostade, utan skal)
  • 3 ägg
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl grädde eller mjölk
  • 1 1/2 dl ströbröd eller havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • salt till sjudning
  • olivolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka eller mixa löken och vitlöken tillsammans med solroskärnorna. Smeten ska få en grov konsistens så mixa inte för slät.

Blanda ner ströbröd och grädde eller mjölk. Tillsätt ägg, salt, peppar och ost och blanda till en jämn smet.

Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan den formas till små bollar. Är smeten för fast kan lite mera vätska tillsättas. Och är den för lös, blanda ner mera ströbröd.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och sjud bollarna några minuter så de håller ihop väl.

Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av.

Stek bollarna tills de får fin färg i olja eller smör. Varmhåll och servera tillsammans med potatis eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
15 september 2013

Vi provade detta receptet ikväll men när vi skulle koka bollarna så fick vi istället se de upplösas i det kokande vattnet. Något tips?

Kommentar av osignerat
1 december 2012

supergoda! jag hade även i lite sambal oelek, chili o paprikapulver och en aning buljong i kokvattnet.

Kommentar av Claes
14 mars 2011

Kanonbra recept.. gillar det starkt.. skulle dock ha i mer vitlök och lite chili också...


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...