Solrosbollar

Goda, vegetariska bollar som fungerar fint i stället för köttbullar. Inga nötter, i stället använder jag solroskärnor.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 gram solroskärnor (orostade, utan skal)
  • 3 ägg
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl grädde eller mjölk
  • 1 1/2 dl ströbröd eller havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • salt till sjudning
  • olivolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka eller mixa löken och vitlöken tillsammans med solroskärnorna. Smeten ska få en grov konsistens så mixa inte för slät.

Blanda ner ströbröd och grädde eller mjölk. Tillsätt ägg, salt, peppar och ost och blanda till en jämn smet.

Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan den formas till små bollar. Är smeten för fast kan lite mera vätska tillsättas. Och är den för lös, blanda ner mera ströbröd.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och sjud bollarna några minuter så de håller ihop väl.

Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av.

Stek bollarna tills de får fin färg i olja eller smör. Varmhåll och servera tillsammans med potatis eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
15 september 2013

Vi provade detta receptet ikväll men när vi skulle koka bollarna så fick vi istället se de upplösas i det kokande vattnet. Något tips?

Kommentar av osignerat
1 december 2012

supergoda! jag hade även i lite sambal oelek, chili o paprikapulver och en aning buljong i kokvattnet.

Kommentar av Claes
14 mars 2011

Kanonbra recept.. gillar det starkt.. skulle dock ha i mer vitlök och lite chili också...


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...