Solrosbollar

Goda, vegetariska bollar som fungerar fint i stället för köttbullar. Inga nötter, i stället använder jag solroskärnor.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 gram solroskärnor (orostade, utan skal)
  • 3 ägg
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl grädde eller mjölk
  • 1 1/2 dl ströbröd eller havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • salt till sjudning
  • olivolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka eller mixa löken och vitlöken tillsammans med solroskärnorna. Smeten ska få en grov konsistens så mixa inte för slät.

Blanda ner ströbröd och grädde eller mjölk. Tillsätt ägg, salt, peppar och ost och blanda till en jämn smet.

Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan den formas till små bollar. Är smeten för fast kan lite mera vätska tillsättas. Och är den för lös, blanda ner mera ströbröd.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och sjud bollarna några minuter så de håller ihop väl.

Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av.

Stek bollarna tills de får fin färg i olja eller smör. Varmhåll och servera tillsammans med potatis eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
15 september 2013

Vi provade detta receptet ikväll men när vi skulle koka bollarna så fick vi istället se de upplösas i det kokande vattnet. Något tips?

Kommentar av osignerat
1 december 2012

supergoda! jag hade även i lite sambal oelek, chili o paprikapulver och en aning buljong i kokvattnet.

Kommentar av Claes
14 mars 2011

Kanonbra recept.. gillar det starkt.. skulle dock ha i mer vitlök och lite chili också...


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se


Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

Fredagsmys är ett måste för att varva ner efter veckan. En tacokväll med hemgjord bönsalsa, egen tacokrydda och god köttfärssås räcker utmärkt.

Varma quesadillas eller enchiladas är snabbt ordnade och med vitlökssås eller en god guacamole till är vi nära fredagsmysets himmelrike.

Vill du höja ribban ännu en bit? Allra godast blir det förstås med hembakade tortillas! 

 tacorecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...