Solrosbollar

Goda, vegetariska bollar som fungerar fint i stället för köttbullar. Inga nötter, i stället använder jag solroskärnor.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 gram solroskärnor (orostade, utan skal)
  • 3 ägg
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl grädde eller mjölk
  • 1 1/2 dl ströbröd eller havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • salt till sjudning
  • olivolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka eller mixa löken och vitlöken tillsammans med solroskärnorna. Smeten ska få en grov konsistens så mixa inte för slät.

Blanda ner ströbröd och grädde eller mjölk. Tillsätt ägg, salt, peppar och ost och blanda till en jämn smet.

Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan den formas till små bollar. Är smeten för fast kan lite mera vätska tillsättas. Och är den för lös, blanda ner mera ströbröd.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och sjud bollarna några minuter så de håller ihop väl.

Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av.

Stek bollarna tills de får fin färg i olja eller smör. Varmhåll och servera tillsammans med potatis eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
15 september 2013

Vi provade detta receptet ikväll men när vi skulle koka bollarna så fick vi istället se de upplösas i det kokande vattnet. Något tips?

Kommentar av osignerat
1 december 2012

supergoda! jag hade även i lite sambal oelek, chili o paprikapulver och en aning buljong i kokvattnet.

Kommentar av Claes
14 mars 2011

Kanonbra recept.. gillar det starkt.. skulle dock ha i mer vitlök och lite chili också...


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se


Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

Det finns förstås mängder av kluriga sätt att baka läskigt goda och snygga kakor till Halloween! Med mintglasyr i spritsen kan man dekorera chokladkakor med spindlar, spöken och monster... Muffins är en bra grund som kan användas till små monsterbakelser. Baka dem med rivna rödbetor i smeten, dekorera och vips blir det blodröda muffins som görs otäckt snygga med strössel, godisbitar och karamellfärg. Fantasin sätter gränserna - baka inte för kusligt bara...

 halloweenrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...