Solrosbollar

Goda, vegetariska bollar som fungerar fint i stället för köttbullar. Inga nötter, i stället använder jag solroskärnor.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 gram solroskärnor (orostade, utan skal)
  • 3 ägg
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 dl grädde eller mjölk
  • 1 1/2 dl ströbröd eller havregryn
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • salt till sjudning
  • olivolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka eller mixa löken och vitlöken tillsammans med solroskärnorna. Smeten ska få en grov konsistens så mixa inte för slät.

Blanda ner ströbröd och grädde eller mjölk. Tillsätt ägg, salt, peppar och ost och blanda till en jämn smet.

Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan den formas till små bollar. Är smeten för fast kan lite mera vätska tillsättas. Och är den för lös, blanda ner mera ströbröd.

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och sjud bollarna några minuter så de håller ihop väl.

Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av.

Stek bollarna tills de får fin färg i olja eller smör. Varmhåll och servera tillsammans med potatis eller ris.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
15 september 2013

Vi provade detta receptet ikväll men när vi skulle koka bollarna så fick vi istället se de upplösas i det kokande vattnet. Något tips?

Kommentar av osignerat
1 december 2012

supergoda! jag hade även i lite sambal oelek, chili o paprikapulver och en aning buljong i kokvattnet.

Kommentar av Claes
14 mars 2011

Kanonbra recept.. gillar det starkt.. skulle dock ha i mer vitlök och lite chili också...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...