Viltfärslimpa

En smakrik rätt på viltfärs, enbär och svamp. Perfekt både som varmrätt och kallskuren till buffé, snittar eller förrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g rådjurs, älg eller hjortfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 5 g torkad svamp, gärna svart trumpetsvamp eller trattkantarell
  • 1 rödlök
  • 2 ägg
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt
  • 200 g fetaost
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk sherry
  • 1 msk kapris
  • 1,2 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • 10 enbär
  • Smör till formen

Gör så här:

Smöra en avlång, ugnsfast form på cirka en liter.

Använd en bunke stor nog att rymma hela fyllningen.

Finhacka löken, lägg den i bunken tillsammans med ströbröd, mjölk och grädde. Låt stå några minuter. Stöt svampen i en mortel eller mixa/ hacka så den blir finfördelad. Krossa enbären. Lägg svamp och enbär i en skål och slå över 1/2 dl hett vatten. Låt stå och dra några minuter.

Blanda samman färsen med ströbrödet, tillsätt äggen, tomaptpuré, lingonsylt, senap, sherry, kapris, salt och svartpeppar. Blanda ner enbären och svampen tillsammans med vattnet.

Skär fetaosten i bitar och tillsätt den, rör om försiktigt så den blandas men inte mosas.

Häll smeten i formen och tillaga i 225 grader i cirka 50 minuter.

Låt svalna innan den tas ur form och serveras tillsammans med potatis eller ris som varmrätt. Även bra som kallskuret tilltugg på surdegsknäckebröd eller fullkornsbröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...