Viltfärslimpa

En smakrik rätt på viltfärs, enbär och svamp. Perfekt både som varmrätt och kallskuren till buffé, snittar eller förrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g rådjurs, älg eller hjortfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 5 g torkad svamp, gärna svart trumpetsvamp eller trattkantarell
  • 1 rödlök
  • 2 ägg
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt
  • 200 g fetaost
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk sherry
  • 1 msk kapris
  • 1,2 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • 10 enbär
  • Smör till formen

Gör så här:

Smöra en avlång, ugnsfast form på cirka en liter.

Använd en bunke stor nog att rymma hela fyllningen.

Finhacka löken, lägg den i bunken tillsammans med ströbröd, mjölk och grädde. Låt stå några minuter. Stöt svampen i en mortel eller mixa/ hacka så den blir finfördelad. Krossa enbären. Lägg svamp och enbär i en skål och slå över 1/2 dl hett vatten. Låt stå och dra några minuter.

Blanda samman färsen med ströbrödet, tillsätt äggen, tomaptpuré, lingonsylt, senap, sherry, kapris, salt och svartpeppar. Blanda ner enbären och svampen tillsammans med vattnet.

Skär fetaosten i bitar och tillsätt den, rör om försiktigt så den blandas men inte mosas.

Häll smeten i formen och tillaga i 225 grader i cirka 50 minuter.

Låt svalna innan den tas ur form och serveras tillsammans med potatis eller ris som varmrätt. Även bra som kallskuret tilltugg på surdegsknäckebröd eller fullkornsbröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

Nybakat bröd till frukost är en lyx som de flesta kan unna sig någon gång då och då. Ofta vill vi att det ska gå snabbt och lätt att baka för att det ska bli av på morgonen. Prova ett nytt recept på lättbakade yoghurtbitar som inte behöver rullas till bullar utan skärs i bitar. Lättbakat och gott, men samtidigt fiberrikt. Med rågmjöl och kruskakli får bullarna en fin och rund rågsmak.

Servera med smör, ost och honung. En kanna Earl Grey, favorittekoppen och morgontidningen...

Och skulle du få smak på nybakat så finns det fler recept på goda bullar att prova på.

Godare morgon!

 frukostbullar.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...