Viltfärslimpa

En smakrik rätt på viltfärs, enbär och svamp. Perfekt både som varmrätt och kallskuren till buffé, snittar eller förrätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g rådjurs, älg eller hjortfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 5 g torkad svamp, gärna svart trumpetsvamp eller trattkantarell
  • 1 rödlök
  • 2 ägg
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt
  • 200 g fetaost
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk sherry
  • 1 msk kapris
  • 1,2 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar
  • 10 enbär
  • Smör till formen

Gör så här:

Smöra en avlång, ugnsfast form på cirka en liter.

Använd en bunke stor nog att rymma hela fyllningen.

Finhacka löken, lägg den i bunken tillsammans med ströbröd, mjölk och grädde. Låt stå några minuter. Stöt svampen i en mortel eller mixa/ hacka så den blir finfördelad. Krossa enbären. Lägg svamp och enbär i en skål och slå över 1/2 dl hett vatten. Låt stå och dra några minuter.

Blanda samman färsen med ströbrödet, tillsätt äggen, tomaptpuré, lingonsylt, senap, sherry, kapris, salt och svartpeppar. Blanda ner enbären och svampen tillsammans med vattnet.

Skär fetaosten i bitar och tillsätt den, rör om försiktigt så den blandas men inte mosas.

Häll smeten i formen och tillaga i 225 grader i cirka 50 minuter.

Låt svalna innan den tas ur form och serveras tillsammans med potatis eller ris som varmrätt. Även bra som kallskuret tilltugg på surdegsknäckebröd eller fullkornsbröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se


Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

Kyckling är lätt mat, både att laga och att smaksätta. Använd ugnen och välj ett bekvämt recept på kyckling med mycket smak. Helgrillad passar den med såväl citron som yoghurt eller äpple och lime. Klassikerna att laga kyckling med bacon är alltid gott, gärna tillsammans med ugnsbakade rotfrukter och potatis. Gratinera filéer tillsammans med tomat och ost har du en snabb helgrätt. Eller prova ett gott recept på kyckling med kryddig korv som garanterat ger helgkänsla i köket!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...