Champinjonhattar med parmesantäcke

Den nötiga smaken från kikärtorna trivs bra tillsammans med champinjonerna. Receptet kräver lite arbete men resultatet blir överraskande gott! Förbered gärna genom att steka champinjonerna och göra kikärtsblandningen i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g champinjoner, gärna skogs-
  • 40 g smör + smör till formen
  • 450 g kokta eller konserverade kikärtor (vikt utan spad) + spad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 5 msk finklippt persilja, färsk eller fryst
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 2 + 1 dl riven parmesan eller liknande
  • 2 dl crème fraiche, 34%

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ansa champinjonerna och bryt loss foten. Grovhacka fötterna. Skär ett kryss i hattarna, inte ända ner, där foten suttit. Bryn först hattarna i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de börjat vätska sig och fått fin färg. Vänd då och då. Lägg dem i en smord ugnsfast form, gärna med tillhörande lock. Fräs därefter de hackade fötterna.

Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med några matskedar spad, citronsaft och olivolja och mixa tills de formar en slät, ganska fast smet. Späd eventuellt med mer spad eller vatten. Blanda ner persiljan, de frästa champinjonfötterna och 2 dl av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Fyll hattarna med kikärtsblandningen. Täck formen med lock eller folie och tillaga i 30 minuter i 200 grader i ugnen. Ta ut champinjonerna och höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda crème fraiche och resten av osten, klicka ut över svamparna och ställ in i ugnen igen utan lock. Ta ut champinjonerna efter 10 minuter eller när de fått en gyllenbrun yta. Servera tillsammans med couscous eller ett gott bröd och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...