Champinjonhattar med parmesantäcke

Den nötiga smaken från kikärtorna trivs bra tillsammans med champinjonerna. Receptet kräver lite arbete men resultatet blir överraskande gott! Förbered gärna genom att steka champinjonerna och göra kikärtsblandningen i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g champinjoner, gärna skogs-
  • 40 g smör + smör till formen
  • 450 g kokta eller konserverade kikärtor (vikt utan spad) + spad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 5 msk finklippt persilja, färsk eller fryst
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 2 + 1 dl riven parmesan eller liknande
  • 2 dl crème fraiche, 34%

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ansa champinjonerna och bryt loss foten. Grovhacka fötterna. Skär ett kryss i hattarna, inte ända ner, där foten suttit. Bryn först hattarna i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de börjat vätska sig och fått fin färg. Vänd då och då. Lägg dem i en smord ugnsfast form, gärna med tillhörande lock. Fräs därefter de hackade fötterna.

Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med några matskedar spad, citronsaft och olivolja och mixa tills de formar en slät, ganska fast smet. Späd eventuellt med mer spad eller vatten. Blanda ner persiljan, de frästa champinjonfötterna och 2 dl av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Fyll hattarna med kikärtsblandningen. Täck formen med lock eller folie och tillaga i 30 minuter i 200 grader i ugnen. Ta ut champinjonerna och höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda crème fraiche och resten av osten, klicka ut över svamparna och ställ in i ugnen igen utan lock. Ta ut champinjonerna efter 10 minuter eller när de fått en gyllenbrun yta. Servera tillsammans med couscous eller ett gott bröd och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

Få tackar nej till nybakade frukostbullar, men få vill ställa sig och baka direkt på morgonen. Men det finns knep för att enkelt få nybakade bullar utan mycket jobb: Kalljäs bullarna över natten och baka riktigt gott bröd på morgonen.
Prova något av våra tre bra recept på grahamsbullar som blir extra goda om de jäser över natten! Klassiska grahamsbullar som du låter jäsa färdiga på plåten, eller en variant på grahamsbullar med havregryn i degen som ger mer fibrer. Eller så provar du ett nytt recept på riktigt smarta frukostbullar, där du inte knådar degen på morgonen utan bara delar den i bitar och gräddar. Garanterat luftiga och smakrika frukostbullar utlovas…

 frukostbullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...