Champinjonhattar med parmesantäcke

Den nötiga smaken från kikärtorna trivs bra tillsammans med champinjonerna. Receptet kräver lite arbete men resultatet blir överraskande gott! Förbered gärna genom att steka champinjonerna och göra kikärtsblandningen i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g champinjoner, gärna skogs-
  • 40 g smör + smör till formen
  • 450 g kokta eller konserverade kikärtor (vikt utan spad) + spad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 5 msk finklippt persilja, färsk eller fryst
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 2 + 1 dl riven parmesan eller liknande
  • 2 dl crème fraiche, 34%

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ansa champinjonerna och bryt loss foten. Grovhacka fötterna. Skär ett kryss i hattarna, inte ända ner, där foten suttit. Bryn först hattarna i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de börjat vätska sig och fått fin färg. Vänd då och då. Lägg dem i en smord ugnsfast form, gärna med tillhörande lock. Fräs därefter de hackade fötterna.

Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med några matskedar spad, citronsaft och olivolja och mixa tills de formar en slät, ganska fast smet. Späd eventuellt med mer spad eller vatten. Blanda ner persiljan, de frästa champinjonfötterna och 2 dl av parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.

Fyll hattarna med kikärtsblandningen. Täck formen med lock eller folie och tillaga i 30 minuter i 200 grader i ugnen. Ta ut champinjonerna och höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda crème fraiche och resten av osten, klicka ut över svamparna och ställ in i ugnen igen utan lock. Ta ut champinjonerna efter 10 minuter eller när de fått en gyllenbrun yta. Servera tillsammans med couscous eller ett gott bröd och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...