Köttfärssås

Oregano, vitlök och olivolja... Visst kan köttfärssås vara gott! Som ett barnvänligt alternativ på festen eller varför inte smaksatt med vin och serverat med ädelost till pastan som fredagsmiddag?

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram nöt- eller blandfärs
  • 500 gram passerade tomater
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 tsk vinäger (gärna balsam eller rödvin)
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Finhacka löken. Hacka eller pressa vitlöken. Stek den mjuk i smör i en stekgryta stor nog att rymma köttfärssåsen. Stek på låg värme och lyft ur när löken börjar ta färg. Lägg åt sidan.

Hetta upp olja i botten av grytan och stek köttfärsen, i omgångar tills den är genomstekt. Lägg inte i för mycket på en gång, då kokar köttet i stället för att bryna.

När köttet är genomstekt, blanda ner löken, oregano och tomaten. Låt koka upp och låt grytan småputtra 10-15 minuter, gärna längre.

Smaka av med salt, vinäger och honung.

Nu är såsen grundkryddad. Köttfärssåsen kan med fördel kryddas ytterligare med timjan, basilika och rött vin.

Servera klassisk till pasta, vitt bröd och sallad. Eller använd i lasagner, moussaka eller pajer.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...