Köttfärssås

Oregano, vitlök och olivolja... Visst kan köttfärssås vara gott! Som ett barnvänligt alternativ på festen eller varför inte smaksatt med vin och serverat med ädelost till pastan som fredagsmiddag?

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram nöt- eller blandfärs
  • 500 gram passerade tomater
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 tsk vinäger (gärna balsam eller rödvin)
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Finhacka löken. Hacka eller pressa vitlöken. Stek den mjuk i smör i en stekgryta stor nog att rymma köttfärssåsen. Stek på låg värme och lyft ur när löken börjar ta färg. Lägg åt sidan.

Hetta upp olja i botten av grytan och stek köttfärsen, i omgångar tills den är genomstekt. Lägg inte i för mycket på en gång, då kokar köttet i stället för att bryna.

När köttet är genomstekt, blanda ner löken, oregano och tomaten. Låt koka upp och låt grytan småputtra 10-15 minuter, gärna längre.

Smaka av med salt, vinäger och honung.

Nu är såsen grundkryddad. Köttfärssåsen kan med fördel kryddas ytterligare med timjan, basilika och rött vin.

Servera klassisk till pasta, vitt bröd och sallad. Eller använd i lasagner, moussaka eller pajer.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

Med en enkel mixer lagar du snabbt några riktigt goda soppor. På några minuter kan du sno ihop en krämig och smakrik morotssoppa till lunchen. Lika enkelt lagar du potatissoppan eller den släta svampsoppan som ska bli förrätt till söndagssteken. En god variant på grön ärtsoppa, med äppelcider och dragon passar utmärkt både till lunch och förrätt. Gott kan faktiskt vara snabbt!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...