Tjälknöl på fransyska

Världen lättaste långkok - en läcker stek som sköter sig själv i ugn över natten. Perfekt kallskuren eller ljummen på buffé eller som helgstek. Här lagar vi den på nöt, men älg och rådjursstek är vanligt.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg fransyska utan ben
  • 1 l vatten
  • 3/4 dl salt
  • 1 msk råsocker eller sirap
  • 10 enbär
  • 2 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här:

Rätten lagas med fryst stek, har du en färsk stek kan du såklart frysa den men då är det nästan bättre med en annan tillagning.

Sätt steken i en ugnsfast form och ställ in i ugn på 100 graders värme.
Låt steken stå 8-9 timmar, gärna över natten. Sätt en stektermometer i köttets tjockaste delar. Vid 65 är köttet rosa och vid 70 grader genomstekt.

Koka en lag av vatten, salt, socker och kryddor. Krossa enbären och pepparen grovt.

Ta steken från ugnen och lägg den i lagen i cirka 4 timmar, gärna längre. Ställ svalt så temperaturen går ner.

Lyft upp steken ur lagen och skrapa bort och torka bort kryddor. Skär steken i tunna skivor och servera kallskuren eller ljummen med ugnsbakade rotfrukter, potatis, ris eller på en buffé med sallad och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...