Tjälknöl på fransyska

Världen lättaste långkok - en läcker stek som sköter sig själv i ugn över natten. Perfekt kallskuren eller ljummen på buffé eller som helgstek. Här lagar vi den på nöt, men älg och rådjursstek är vanligt.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kg fransyska utan ben
  • 1 l vatten
  • 3/4 dl salt
  • 1 msk råsocker eller sirap
  • 10 enbär
  • 2 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här:

Rätten lagas med fryst stek, har du en färsk stek kan du såklart frysa den men då är det nästan bättre med en annan tillagning.

Sätt steken i en ugnsfast form och ställ in i ugn på 100 graders värme.
Låt steken stå 8-9 timmar, gärna över natten. Sätt en stektermometer i köttets tjockaste delar. Vid 65 är köttet rosa och vid 70 grader genomstekt.

Koka en lag av vatten, salt, socker och kryddor. Krossa enbären och pepparen grovt.

Ta steken från ugnen och lägg den i lagen i cirka 4 timmar, gärna längre. Ställ svalt så temperaturen går ner.

Lyft upp steken ur lagen och skrapa bort och torka bort kryddor. Skär steken i tunna skivor och servera kallskuren eller ljummen med ugnsbakade rotfrukter, potatis, ris eller på en buffé med sallad och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...