Pepparrotspotatis i ugn

Ett gott och annorlunda sätt att servera potatisen på. Kan förberedas och passar fint som tillbehör till många varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg fast potatis
  • 15 cm salladslök eller 1 msk finhackad rödlök
  • 2 tsk finriven pepparrot
  • 100 g lagrad ost
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl grädde
  • rapsolja till pensling
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här:

Tvätta potatisen noga. Välj ut de 4-6 största potatisarna. Dela dem på längden och gröp ur dem. Ta tillvara potatisen du skär bort.

Koka halvorna i saltat vatten tills det knappt är mjuka. Koka inte för länge, halvorna ska hålla ihop.

Ta upp halvorna och lägg dem på ett bakplåtspapper i ugnsfast form. Pensla med lite rapsolja och salta.

Skala resen av potatisen och skär den i bitar tillsammans med det du gröpt ur.

Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med grädden till ett slätt mos. Pressa ner vitlöken i moset. Strimla löken eller hacka rödlöken och blanda ner. Riv pepparroten fint och rör ner. Avsluta med den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa moset på de förkokta potatishalvorna.

(Hit kan du förbereda. Täck de fyllda halvorna och ställ kallt tills det ska gratineras. )

Gratinera potatishalvorna i nedre delen av ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. De ska då ha fått en fin färg.

Servera som tillbehör till många kötträtter, gärna till lamm eller nötstek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...