Pepparrotspotatis i ugn

Ett gott och annorlunda sätt att servera potatisen på. Kan förberedas och passar fint som tillbehör till många varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg fast potatis
  • 15 cm salladslök eller 1 msk finhackad rödlök
  • 2 tsk finriven pepparrot
  • 100 g lagrad ost
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl grädde
  • rapsolja till pensling
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här:

Tvätta potatisen noga. Välj ut de 4-6 största potatisarna. Dela dem på längden och gröp ur dem. Ta tillvara potatisen du skär bort.

Koka halvorna i saltat vatten tills det knappt är mjuka. Koka inte för länge, halvorna ska hålla ihop.

Ta upp halvorna och lägg dem på ett bakplåtspapper i ugnsfast form. Pensla med lite rapsolja och salta.

Skala resen av potatisen och skär den i bitar tillsammans med det du gröpt ur.

Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med grädden till ett slätt mos. Pressa ner vitlöken i moset. Strimla löken eller hacka rödlöken och blanda ner. Riv pepparroten fint och rör ner. Avsluta med den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa moset på de förkokta potatishalvorna.

(Hit kan du förbereda. Täck de fyllda halvorna och ställ kallt tills det ska gratineras. )

Gratinera potatishalvorna i nedre delen av ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. De ska då ha fått en fin färg.

Servera som tillbehör till många kötträtter, gärna till lamm eller nötstek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu


Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

Visst kräver en cheesecake lite förberedelser, men det är den värd! Om tiden är knapp kan en lakritskladdkaka med krossad turkisk peppar passa bättre. Visst hör lakrits och Halloween ihop? Lakrits är också smaksättningen på det bästa hemgjorda Halloweengodiset: lakritskola. Gör förresten i ordning en stor bålskål med blodröd bål när festen är på gång. Härlig och hemsk Halloween önskas alla läsare!

 halloweenrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...