Pepparrotspotatis i ugn

Ett gott och annorlunda sätt att servera potatisen på. Kan förberedas och passar fint som tillbehör till många varmrätter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg fast potatis
  • 15 cm salladslök eller 1 msk finhackad rödlök
  • 2 tsk finriven pepparrot
  • 100 g lagrad ost
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl grädde
  • rapsolja till pensling
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här:

Tvätta potatisen noga. Välj ut de 4-6 största potatisarna. Dela dem på längden och gröp ur dem. Ta tillvara potatisen du skär bort.

Koka halvorna i saltat vatten tills det knappt är mjuka. Koka inte för länge, halvorna ska hålla ihop.

Ta upp halvorna och lägg dem på ett bakplåtspapper i ugnsfast form. Pensla med lite rapsolja och salta.

Skala resen av potatisen och skär den i bitar tillsammans med det du gröpt ur.

Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med grädden till ett slätt mos. Pressa ner vitlöken i moset. Strimla löken eller hacka rödlöken och blanda ner. Riv pepparroten fint och rör ner. Avsluta med den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa moset på de förkokta potatishalvorna.

(Hit kan du förbereda. Täck de fyllda halvorna och ställ kallt tills det ska gratineras. )

Gratinera potatishalvorna i nedre delen av ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. De ska då ha fått en fin färg.

Servera som tillbehör till många kötträtter, gärna till lamm eller nötstek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se


Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

Muffins är lätt att baka, går fortare att grädda än en stor kaka och är lätta att variera. Dessutom går de enkelt att ta med i utflyktskorgen.

Gör muffins i fasta muffinsplåtar, eller välj storlek på pappersformen efter smak. Ett bra tips om du bakar ett nytt recept för första gången är att provgrädda en eller två muffins för att hitta rätt tid och värme.

Vad sägs om en nygräddad bananmuffins? Eller en stor chokladmuffins till fikat? Prova ett nygjort recept på grahamsmuffinsmed både hallonsylt och blåbär. Gott med vaniljsås eller glass till...

God muffins önskar pepparochsalt.se!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...