Moussaka med potatis
God och mättande moussaka med lammfärs och potatis. En bra helgrätt som passar att bjuda på om man är många hungriga vid bordet!
Du behöver
Receptet är för 4-6 personer.
Fyllning
- 1-2 auberginer, ca 400 gram
- 400 gram lammfärs
- 1 stor gul kök
- 4 vitlöksklyftor
- 400 g potatis
- 500 g krossad tomat.
- 2 tsk salt
- 1krdm svatpeppar
- 1/2 tsk färsk rosmarin, finklippt
- smör eller olja till stekning
- smör eller margarin till formen
- 100 g riven ost, lagrad
Ostsås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl riven ost, lagrad
- 1 krdm kanel
- 1 krdm spiskummin
- 1 krdm muskotnöt, malen
- ½ tsk salt
Gör så här:
Skär auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå tills auberginen vattnat sig, cirka 30-40 minuter. Slå bort vattnet.
Finhacka den gula löken, pressa eller hacka vitlöken. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Lyft ur löken och hetta upp mera smör eller olja. Bryn köttfärsen tills den tagit lite färg. Sänk värmen och låt köttet bli genomstekt. Tillsätt löken, vitlöken och tomatkrossen. Låt koka ihop till en sås, några minuter. Tillsätt peppar och rosmarin men inte salt. Späd med vatten om den blir för tjock. Ställ av från värmen.
Gör en vitsås: Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av.
Smörj en ugnsfast form noga. Täck med lite köttfärssås. Varva sedan aubergineskivor med köttfärssås och skivad potatis. Översta lagret täcks med vitsås. Strö den rivna osten över.
Gratinera moussakan i mitten av ugnen 200 grader i cirka 35-40 minuter. Täck gärna formen med lock eller folie under andra halvan av tiden, så inte ytan bränns.
Låt moussakan stå en liten stund innan den serveras.
Servera som den är, eller tillsammans med sallad eller kokta grönsaker och gott bröd.