Moussaka med potatis

God och mättande moussaka med lammfärs och potatis. En bra helgrätt som passar att bjuda på om man är många hungriga vid bordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Fyllning

  • 1-2 auberginer, ca 400 gram
  • 400 gram lammfärs
  • 1 stor gul kök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 400 g potatis
  • 500 g krossad tomat.
  • 2 tsk salt
  • 1krdm svatpeppar
  • 1/2 tsk färsk rosmarin, finklippt
  • smör eller olja till stekning
  • smör eller margarin till formen
  • 100 g riven ost, lagrad

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1 krdm kanel
  • 1 krdm spiskummin
  • 1 krdm muskotnöt, malen
  • ½ tsk salt

Gör så här:

Skär auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå tills auberginen vattnat sig, cirka 30-40 minuter. Slå bort vattnet.

Finhacka den gula löken, pressa eller hacka vitlöken. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Lyft ur löken och hetta upp mera smör eller olja. Bryn köttfärsen tills den tagit lite färg. Sänk värmen och låt köttet bli genomstekt. Tillsätt löken, vitlöken och tomatkrossen. Låt koka ihop till en sås, några minuter. Tillsätt peppar och rosmarin men inte salt. Späd med vatten om den blir för tjock. Ställ av från värmen.

Gör en vitsås: Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av.

Smörj en ugnsfast form noga. Täck med lite köttfärssås. Varva sedan aubergineskivor med köttfärssås och skivad potatis. Översta lagret täcks med vitsås. Strö den rivna osten över.

Gratinera moussakan i mitten av ugnen 200 grader i cirka 35-40 minuter. Täck gärna formen med lock eller folie under andra halvan av tiden, så inte ytan bränns.

Låt moussakan stå en liten stund innan den serveras.

Servera som den är, eller tillsammans med sallad eller kokta grönsaker och gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...