Citronkyckling med timjan

Helgrillad kyckling är helgmat för många. Här ett gott recept där citron och timjan ger smak. Servera med vitlöksås och helgen är räddad!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling

  • 1 kyckling, 1-1 1/2 kg
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk timjan
  • 1 krdm grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk salt

Vitlöksås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krd salt
  • 1/2 krdm vitpeppar

Gör så här:

Tips! Fler kycklingrecept på kycklingrecept.nu

Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen på ett ugnsfast galler över en braspanna eller form.

Värm honungen så de blir rinnande. Tvätta citronen noga och finriv (raspa) skalet så det blir en tesked. Pressa ner saft i en skål, blanda i skalet och honung. Pensla hela kycklingen med blandningen. Krydda över salt och svartpeppar och hälften av timjanen.

Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen 60-90 minuter. Kontrollera att köttsaften är klar och inte rosa. Använder du termometer ska den visa 70 grader.

Under tiden kan tillbehören tillagas. Gör en enkel, kall vitlöksås som passar både kycklingen och de flesta tillbehör:

Pressa ner vitlöken i en skål, blanda med vinäger, senap, socker och kryddor. Vispa ner yoghurten och låt såsen stå till sig före servering. Denna sås är ganska vitlöksstark, vill du ha en mildare smak så välj en klyfta vitlök eller runda av såsen med cremè fraiche.

När kycklingen är klar i ugnen strös resten av timjanen över. Skär upp i bitar, lägg på serveringsfat och servera tillsammans med bulgur, ris, couscous, potatis eller sallad och bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av veronicarand@hotmail.com
4 september 2010

Låter kanon


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

Broccoli är som gjort för paj, och tillsammans med ädelost har pajen närapå blivit klassisk på många mindre lunchställen.

Laga vår goda broccolipaj på fullkornsmjöl och servera med en god sallad. Lättlagad mat som kan serveras varm eller kall. Och som alltid smakar lika bra! Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...