Klassisk lasagne

En klassisk, rejäl lasagne passar alltid bra som helgmat!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 500 g lasagneplattor
  • 600 gram nötfärs eller blandfärs
  • 2 gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • ½ dl koncentrerad tomatpuré
  • 2 dl smakrik ost
  • smör och olivolja till stekning
  • oregano
  • basilika, gärna färsk
  • salt och peppar

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt och vitpeppar

Gör så här:

Tips! Fler lasagnerecept finns på lasagne.nu!

Finhacka löken och fräs den och köttfärsen i lika delar olivolja och smör. Pressa ner vitlöksklyftorna. När köttet är nästan färdigt tillsätter du tomatpurén och den krossade tomaten. Späd såsen om den blir för tjock och låt den puttra i cirka 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor.

Gör såsen:

Smält smöret i en kastrull, på låg värme. Vispa i mjölet och låt smör- och mjölmassan fräsa någon minut. Ta kastrullen av värmen om massan ser ut att bli bränd. Vispa ner mjölken i grytan. Öka värmen samtidigt som du vispar i såsen. Låt såsen koka upp och sänk värmen.

Såsen ska puttra i 6-10 minuter, rör i den och ta såsen av plattan om den riskerar att brännas. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en större ugnsfast form med smör. Lägg några skedar köttfärssås i botten, varva lager med lasagneplattor med köttfärssås. Strö en matsked riven ost på varje lager. På den översta lagret brer du béchamelsåsen och toppar med riven ost.

Gratinera lasagnen i cirka 40 minuter i 225-250 grader. Passa på ytan så att den inte bränns. Ibland kan lasagnen behöva täckas med lock eller folie på slutet.

Låt lasagnen vila några minuter efter att du tagit ut den, dekorera med basilika och servera!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...