Lammgryta med rotfrukter

En god lammgryta är aldrig fel! Fonden tar lite tid men grytan kan med fördel lagas en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • Ca 1 kg lammframdel, med ben
  • 350 gram morot (5 st)
  • 2 gula lökar eller 1 gul lök och 6 schalottenlökar
  • 2 palsternackor
  • 6 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör eller rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk rårörd lingonsylt
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här:

Bena ur köttet och skär i grytbitar. Skär en morot i bitar, klyfta en gul lök. Lägg benen, löken, moroten och två lagerblad i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt småkoka i två timmar. Sila från ben och grönsaker och kasta, spara fonden.

Skär nu grönsakerna och löken i bitar. Krossa vitlöken. Variera storleken, palsternackan kan med fördel strimlas och löken finhackas. Medan morötterna skärs i större bitar.

Hetta upp smöret eller oljan i en större stekgryta och fräs köttet så det får lite färg. Lägg i grönsakerna och låt steka på lägre värme någon minut.

Täck med fonden och fyll på med vatten tills grönsaker och kött är helt täckt.

Tillsätt lagerbladen, timjan och tomatpurén och koka upp. Låt nu grytan småkoka på låg värme i cirka 30-40 minuter.

Tag grytan från värmen och rör ner lingonen. Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Varmhåll och servera med potatis, ris eller bulgur samt gärna en grönsallad och ett gott bröd!

Tips! Gör gärna grytan en dag i förväg och låt vila i kyl över natten. På så sätt kan du ha grytan färdig i god tid, dessutom vinner den gärna i smak om den får stå till sig lite.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...