Hel fläskfilé i vin och örter

Gott och snabbt recept. Svamp, vin och fläskkött är en säker kombination. Färska kryddor är ett plus!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g fläskfilé
  • 200 g champinjoner
  • 2 dl rött vin
  • 1 tsk citronrasp
  • 1 msk citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • smör till stekning
  • 1 msk hackad, färsk oregano
  • 1 msk hackad, färsk salvia
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar

Gör så här:

Putsa filén och stek den i smör i en stekpanna tills den får lite färg.

Lägg köttet i en smord form.

Skär svampen i skivor och finhacka vitlöken. Fräs i lite smör tills svampen fått färg, lägg ner vitlöken mot slutet. Tag bort från värmen. Finhacka örterna och blanda ner i svampen.

Blanda samman vin, citronsaft, citronrasp honung, salt och peppar i en skål. Häll marinaden över filén.

Tillaga i cirka 30 minuter i 200 grader. Lägg ner svampen i formen de sista minuterna så den blir lite varm - men inte för länge så att kryddorna bränns.

Låt köttet svalna några minuter innan den serveras med vinskyn som sås.

Filén passar även fint serverad kallskuren.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...