Hel fläskfilé i vin och örter

Gott och snabbt recept. Svamp, vin och fläskkött är en säker kombination. Färska kryddor är ett plus!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g fläskfilé
  • 200 g champinjoner
  • 2 dl rött vin
  • 1 tsk citronrasp
  • 1 msk citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • smör till stekning
  • 1 msk hackad, färsk oregano
  • 1 msk hackad, färsk salvia
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar

Gör så här:

Putsa filén och stek den i smör i en stekpanna tills den får lite färg.

Lägg köttet i en smord form.

Skär svampen i skivor och finhacka vitlöken. Fräs i lite smör tills svampen fått färg, lägg ner vitlöken mot slutet. Tag bort från värmen. Finhacka örterna och blanda ner i svampen.

Blanda samman vin, citronsaft, citronrasp honung, salt och peppar i en skål. Häll marinaden över filén.

Tillaga i cirka 30 minuter i 200 grader. Lägg ner svampen i formen de sista minuterna så den blir lite varm - men inte för länge så att kryddorna bränns.

Låt köttet svalna några minuter innan den serveras med vinskyn som sås.

Filén passar även fint serverad kallskuren.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...