Hel fläskfilé i vin och örter

Gott och snabbt recept. Svamp, vin och fläskkött är en säker kombination. Färska kryddor är ett plus!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 g fläskfilé
  • 200 g champinjoner
  • 2 dl rött vin
  • 1 tsk citronrasp
  • 1 msk citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • smör till stekning
  • 1 msk hackad, färsk oregano
  • 1 msk hackad, färsk salvia
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krdm svartpeppar

Gör så här:

Putsa filén och stek den i smör i en stekpanna tills den får lite färg.

Lägg köttet i en smord form.

Skär svampen i skivor och finhacka vitlöken. Fräs i lite smör tills svampen fått färg, lägg ner vitlöken mot slutet. Tag bort från värmen. Finhacka örterna och blanda ner i svampen.

Blanda samman vin, citronsaft, citronrasp honung, salt och peppar i en skål. Häll marinaden över filén.

Tillaga i cirka 30 minuter i 200 grader. Lägg ner svampen i formen de sista minuterna så den blir lite varm - men inte för länge så att kryddorna bränns.

Låt köttet svalna några minuter innan den serveras med vinskyn som sås.

Filén passar även fint serverad kallskuren.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...