Ostdoftande salviabiffar

Läckra små biffar serverade i svampsås. Kvalar in som vilken helgmiddag som helst!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Biffar

  • 500 gram blandfärs eller kalvfärs
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 10 rosépepparkorn
  • Olivolja och smör till stekningen

Sås

  • 2 msk smör
  • 100 gram champinjoner eller 3-4 dl rensad skogssvamp
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krdm senapspulver
  • 2 msk sherry
  • vitpeppar

Gör så här:

Mal eller smula havregrynen, lägg i en bunke och slå över grädden. Låt svälla några minuter. Krossa pepparkornen. Blanda köttfärs, peppar, salt, salvia och grädde/ havregryn. Blanda mer den rivna ostan och rör till en slät smet.

Forma till 16 stycken biffar.

Låt biffarna vila svalt tills såsen är färdig, stek sedan biffarna i lika delar smör och olja i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Låt få färg på båda sidor och sänk sedan värmen och färdigstek tills köttet är genomstekt.

Gör såsen så här: Skär den rensade svampen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs svampen. När den fått färg, pudra över mjölet och rör tills det sugits upp och inga klumpar finns. Späd under omrörning med grädden. Låt tjockna och tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. När såsen är slät och jämn vispas salt, tomat och senap ner. Låt småputtra minst 10 minuter, gärna längre. (Låt såsen puttra medan biffarna steker.) Smaka sedan av såsen med salt, sherryn och vitpeppar.

Servera biffarna i eller tillsammans med såsen, till kokt potatis eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...