Ostdoftande salviabiffar

Läckra små biffar serverade i svampsås. Kvalar in som vilken helgmiddag som helst!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Biffar

  • 500 gram blandfärs eller kalvfärs
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 10 rosépepparkorn
  • Olivolja och smör till stekningen

Sås

  • 2 msk smör
  • 100 gram champinjoner eller 3-4 dl rensad skogssvamp
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krdm senapspulver
  • 2 msk sherry
  • vitpeppar

Gör så här:

Mal eller smula havregrynen, lägg i en bunke och slå över grädden. Låt svälla några minuter. Krossa pepparkornen. Blanda köttfärs, peppar, salt, salvia och grädde/ havregryn. Blanda mer den rivna ostan och rör till en slät smet.

Forma till 16 stycken biffar.

Låt biffarna vila svalt tills såsen är färdig, stek sedan biffarna i lika delar smör och olja i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Låt få färg på båda sidor och sänk sedan värmen och färdigstek tills köttet är genomstekt.

Gör såsen så här: Skär den rensade svampen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs svampen. När den fått färg, pudra över mjölet och rör tills det sugits upp och inga klumpar finns. Späd under omrörning med grädden. Låt tjockna och tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. När såsen är slät och jämn vispas salt, tomat och senap ner. Låt småputtra minst 10 minuter, gärna längre. (Låt såsen puttra medan biffarna steker.) Smaka sedan av såsen med salt, sherryn och vitpeppar.

Servera biffarna i eller tillsammans med såsen, till kokt potatis eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

Självklart ska du inte avstå från godsaker för att du inte tål mjölk. Det är lätt att baka mjölkfria scones eller varför inte en klassisk kladdkaka? Bjud gästerna på krämig potatisgratäng eller frossa i kokosvåfflor. Smaklig mjölkfri måltid!

 mjölkfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...