Ostdoftande salviabiffar

Läckra små biffar serverade i svampsås. Kvalar in som vilken helgmiddag som helst!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Biffar

  • 500 gram blandfärs eller kalvfärs
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 10 rosépepparkorn
  • Olivolja och smör till stekningen

Sås

  • 2 msk smör
  • 100 gram champinjoner eller 3-4 dl rensad skogssvamp
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krdm senapspulver
  • 2 msk sherry
  • vitpeppar

Gör så här:

Mal eller smula havregrynen, lägg i en bunke och slå över grädden. Låt svälla några minuter. Krossa pepparkornen. Blanda köttfärs, peppar, salt, salvia och grädde/ havregryn. Blanda mer den rivna ostan och rör till en slät smet.

Forma till 16 stycken biffar.

Låt biffarna vila svalt tills såsen är färdig, stek sedan biffarna i lika delar smör och olja i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Låt få färg på båda sidor och sänk sedan värmen och färdigstek tills köttet är genomstekt.

Gör såsen så här: Skär den rensade svampen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs svampen. När den fått färg, pudra över mjölet och rör tills det sugits upp och inga klumpar finns. Späd under omrörning med grädden. Låt tjockna och tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. När såsen är slät och jämn vispas salt, tomat och senap ner. Låt småputtra minst 10 minuter, gärna längre. (Låt såsen puttra medan biffarna steker.) Smaka sedan av såsen med salt, sherryn och vitpeppar.

Servera biffarna i eller tillsammans med såsen, till kokt potatis eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...