Ostdoftande salviabiffar

Läckra små biffar serverade i svampsås. Kvalar in som vilken helgmiddag som helst!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Biffar

  • 500 gram blandfärs eller kalvfärs
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 10 rosépepparkorn
  • Olivolja och smör till stekningen

Sås

  • 2 msk smör
  • 100 gram champinjoner eller 3-4 dl rensad skogssvamp
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krdm senapspulver
  • 2 msk sherry
  • vitpeppar

Gör så här:

Mal eller smula havregrynen, lägg i en bunke och slå över grädden. Låt svälla några minuter. Krossa pepparkornen. Blanda köttfärs, peppar, salt, salvia och grädde/ havregryn. Blanda mer den rivna ostan och rör till en slät smet.

Forma till 16 stycken biffar.

Låt biffarna vila svalt tills såsen är färdig, stek sedan biffarna i lika delar smör och olja i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Låt få färg på båda sidor och sänk sedan värmen och färdigstek tills köttet är genomstekt.

Gör såsen så här: Skär den rensade svampen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs svampen. När den fått färg, pudra över mjölet och rör tills det sugits upp och inga klumpar finns. Späd under omrörning med grädden. Låt tjockna och tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. När såsen är slät och jämn vispas salt, tomat och senap ner. Låt småputtra minst 10 minuter, gärna längre. (Låt såsen puttra medan biffarna steker.) Smaka sedan av såsen med salt, sherryn och vitpeppar.

Servera biffarna i eller tillsammans med såsen, till kokt potatis eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se


Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

Sallad är allroundrätten som passar såväl förrätt som huvudrätt. Och visst kan en sallad mätta: Prova en ny matig sallad till kvällen. Sallad på quinoa och ruccola är smakrikt och läckert med stil! Laga en läcker pastasallad med pesto eller gör klassisk rissallad med tärnad skinka, ost och ägghalvor. Gillar du fetaost är den klassiska fetaostsalladen ett gott och snabblagat val. Ett hembakat bröd till och du har en festmåltid i all enkelhet!

 salladsrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...