Ostdoftande salviabiffar

Läckra små biffar serverade i svampsås. Kvalar in som vilken helgmiddag som helst!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Biffar

  • 500 gram blandfärs eller kalvfärs
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl lagrad riven ost
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk salvia, torkad
  • 10 rosépepparkorn
  • Olivolja och smör till stekningen

Sås

  • 2 msk smör
  • 100 gram champinjoner eller 3-4 dl rensad skogssvamp
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krdm senapspulver
  • 2 msk sherry
  • vitpeppar

Gör så här:

Mal eller smula havregrynen, lägg i en bunke och slå över grädden. Låt svälla några minuter. Krossa pepparkornen. Blanda köttfärs, peppar, salt, salvia och grädde/ havregryn. Blanda mer den rivna ostan och rör till en slät smet.

Forma till 16 stycken biffar.

Låt biffarna vila svalt tills såsen är färdig, stek sedan biffarna i lika delar smör och olja i en gjutjärnspanna på medelhög värme. Låt få färg på båda sidor och sänk sedan värmen och färdigstek tills köttet är genomstekt.

Gör såsen så här: Skär den rensade svampen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs svampen. När den fått färg, pudra över mjölet och rör tills det sugits upp och inga klumpar finns. Späd under omrörning med grädden. Låt tjockna och tillsätt mjölken lite i taget, under omrörning. När såsen är slät och jämn vispas salt, tomat och senap ner. Låt småputtra minst 10 minuter, gärna längre. (Låt såsen puttra medan biffarna steker.) Smaka sedan av såsen med salt, sherryn och vitpeppar.

Servera biffarna i eller tillsammans med såsen, till kokt potatis eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

Till mors dag behövs inga påkostade presenter, men frukost på sängen uppskattar alla! Baka mjuka scones eller kärleksfulla vaniljbagels.


Är det fika som gäller? Fyll fatet med frestande småkakor: chokladbröd, kringlor eller kolakakor! Eller kanske mors allra högsta önskan är en bit mörk chokladkaka tillsammans med rykande hett irish coffee...

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...