Fyllda auberginer

Enkelt, smakrikt, snyggt och riktigt gott som helgmiddag! Auberginer fyllda med god köttfärssås blir uppskattad helgmat som är lätt att lyckas med.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 stora auberginer, ca 300 gram styck
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk oregano
  • 1 krdm svartpeppar
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 2 msk tomatpuré
  • 125 gram mozzarella
  • Smör till stekning
  • Olivolja till pensling

Gör så här:

Rensa och skölj auberginerna. Dela i två halvor och gröp ur halvorna med en kniv eller sked. Ta vara på inkråmet och skär det i mindre bitar.

Finhacka löken och vitlöken.

Värm en stekpanna eller stekgryta och stek löken mjuk i smöret, tillsammans med aubergine inkråmet. Genomstek köttfärsen. Tillsätt 2 dl vatten, tomat, kryddor och buljong. Låt såsen koka upp och puttra cirka 10 minuter. Smaka av med salt.

Smörj ett ugnsfast fat eller form stor nog att rymma auberginerna. Pensla dem gärna med lite olivolja och salta lätt. Lägg lite sås i botten av formen, lägg i auberginerna och fyll dem med den färdiga såsen.

Skiva mozzarella.

(Hit går det utmärkt att göra i förväg och förvara under plast i kyl tills rätten ska gratineras!)

Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Tag ut och lägg på osten. Ställ in i ugn cirka 10 minuter, tills osten fått fin färg och auberginerna är mjuka.

Servera tillsammans med ris eller couscous och gärna ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Gunsan
15 augusti 2011

Mums,verkar jättegott.


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

Nybakat bröd i all ära, men ibland vill man ha någonting lite lättare som tilltugg. Ofta blir det kexpaketet. Och kex passar bra till mycket, både som lättare tilltugg till fikat och till ostbrickan. Bakar du havrekex som är en mindre söt variant än de vanliga digestivekexten går det utmärkt även som mellanmål, serverade med smör, ost och kanske marmelad.

Att baka kex är både lätt och går snabbt. Så även om det tar lite längre tid än att öppna ett kexpaket så är det väl värt jobbet.

Prova en plåt redan i dag och fikat är färdigt!

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...