Porterstek

En riktig helgstek... Långkokt och smakrik. Så långt från snabbmat vi kan komma och en garanterad söndagsmiddag.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg nötbog utan ben
  • 0,5 l porter
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 20 gram smör
  • 15 enbär
  • 10 pepparkorn
  • 1 dl svartvinbärssylt
  • 1/2 dl soja
  • (maizena för redning)

Gör så här:

Putsa steken och torka gärna av den. Värm en stekgryta och bryn steken lätt runt om på medelhög värme.

Skala och klyfta löken grovt. Krossa vitlöken. Krossa enbären.

Lägg alla ingredienser i grytan och slå över porter. Koka upp och sänk värmen. Låt steken sjuda i cirka 20 minuter. Vänd steken och sätt en stektermometer i köttet. Fortsätt sjuda tills steken är uppe i 70 grader.

Låt steken svalna något och lyft sedan ur och lägg åt sidan.

Sila av såsen och kasta lök och kryddor.

Koka upp såsen, smaka av med salt. Önskas en tjockare sås så red med lite maizena utrört i vatten.

När steken svalnat något: Skär i tunna skivor och servera upplagd på förvärmt serveringsfat med såsen hälld över. Servera resten av såsen till steken.

Servera kokt potatis eller ris till steken. Vinbärsgelé, rårörda lingon eller pressgurka till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

frukostbullar.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...