Porterstek

En riktig helgstek... Långkokt och smakrik. Så långt från snabbmat vi kan komma och en garanterad söndagsmiddag.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg nötbog utan ben
  • 0,5 l porter
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 20 gram smör
  • 15 enbär
  • 10 pepparkorn
  • 1 dl svartvinbärssylt
  • 1/2 dl soja
  • (maizena för redning)

Gör så här:

Putsa steken och torka gärna av den. Värm en stekgryta och bryn steken lätt runt om på medelhög värme.

Skala och klyfta löken grovt. Krossa vitlöken. Krossa enbären.

Lägg alla ingredienser i grytan och slå över porter. Koka upp och sänk värmen. Låt steken sjuda i cirka 20 minuter. Vänd steken och sätt en stektermometer i köttet. Fortsätt sjuda tills steken är uppe i 70 grader.

Låt steken svalna något och lyft sedan ur och lägg åt sidan.

Sila av såsen och kasta lök och kryddor.

Koka upp såsen, smaka av med salt. Önskas en tjockare sås så red med lite maizena utrört i vatten.

När steken svalnat något: Skär i tunna skivor och servera upplagd på förvärmt serveringsfat med såsen hälld över. Servera resten av såsen till steken.

Servera kokt potatis eller ris till steken. Vinbärsgelé, rårörda lingon eller pressgurka till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

Än får vi vänta på såväl rabarber som jordgubbar, men en titt i frysen kan löna sig. Frysta hallon och vaniljkräm gör påsktårta till en söt dröm som försvinner lika fort som den kom. Choklad kan vi njuta av året om, så varför inte maffig chokladkaka med vispad grädde till? Alldeles gul citronmarängpaj står vackert på bordet till påsk. Ta tid till god fika i gott sällskap!

 bakatårta.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...