Porterstek

En riktig helgstek... Långkokt och smakrik. Så långt från snabbmat vi kan komma och en garanterad söndagsmiddag.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg nötbog utan ben
  • 0,5 l porter
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 20 gram smör
  • 15 enbär
  • 10 pepparkorn
  • 1 dl svartvinbärssylt
  • 1/2 dl soja
  • (maizena för redning)

Gör så här:

Putsa steken och torka gärna av den. Värm en stekgryta och bryn steken lätt runt om på medelhög värme.

Skala och klyfta löken grovt. Krossa vitlöken. Krossa enbären.

Lägg alla ingredienser i grytan och slå över porter. Koka upp och sänk värmen. Låt steken sjuda i cirka 20 minuter. Vänd steken och sätt en stektermometer i köttet. Fortsätt sjuda tills steken är uppe i 70 grader.

Låt steken svalna något och lyft sedan ur och lägg åt sidan.

Sila av såsen och kasta lök och kryddor.

Koka upp såsen, smaka av med salt. Önskas en tjockare sås så red med lite maizena utrört i vatten.

När steken svalnat något: Skär i tunna skivor och servera upplagd på förvärmt serveringsfat med såsen hälld över. Servera resten av såsen till steken.

Servera kokt potatis eller ris till steken. Vinbärsgelé, rårörda lingon eller pressgurka till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu


Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

Pizza är maträtten som kan vara allt från billig skräpmat till en riktigt utsökt måltid. Bakar du din pizza själv kan du vara säker på att få bra råvaror och högsta klass på pizzan!

Nu slår vi upp portarna för en sajt med recept för dig som älskar pizza! Prova något av recepten på pizzadeg, dra nytta av tipsen och använd recepten för att baka de klassiska pizzorna.

Från Vesuvio till Quattro stagioni eller Calzone. Eller kanske en Gorgonzola? Lycka till med pizzafesten önskar pepparochsalt.se!

 bakapizza.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...