Porterstek

En riktig helgstek... Långkokt och smakrik. Så långt från snabbmat vi kan komma och en garanterad söndagsmiddag.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg nötbog utan ben
  • 0,5 l porter
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 20 gram smör
  • 15 enbär
  • 10 pepparkorn
  • 1 dl svartvinbärssylt
  • 1/2 dl soja
  • (maizena för redning)

Gör så här:

Putsa steken och torka gärna av den. Värm en stekgryta och bryn steken lätt runt om på medelhög värme.

Skala och klyfta löken grovt. Krossa vitlöken. Krossa enbären.

Lägg alla ingredienser i grytan och slå över porter. Koka upp och sänk värmen. Låt steken sjuda i cirka 20 minuter. Vänd steken och sätt en stektermometer i köttet. Fortsätt sjuda tills steken är uppe i 70 grader.

Låt steken svalna något och lyft sedan ur och lägg åt sidan.

Sila av såsen och kasta lök och kryddor.

Koka upp såsen, smaka av med salt. Önskas en tjockare sås så red med lite maizena utrört i vatten.

När steken svalnat något: Skär i tunna skivor och servera upplagd på förvärmt serveringsfat med såsen hälld över. Servera resten av såsen till steken.

Servera kokt potatis eller ris till steken. Vinbärsgelé, rårörda lingon eller pressgurka till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...