Snabba kantarellknyten

Kantareller är lyx för de flesta. Ett snabbt och enkelt sätt att locka fram smaken när du hittat några gyllene svampar är mördegsknyten!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 färdiga mördegsplattor
  • 1 msk smör
  • 2 dl rensade kantareller
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 l riven lagrad ost
  • 1 krdm salt
  • vitpeppar

(Hemmagjord mördeg)

  • 150 gram smör
  • 200 gram vetemjöl (knappt 3,5 dl)
  • 1-2 msk kallt vatten
  • (1 ägg)

Gör så här:

Rensa och skär svampen i små bitar. Stek i smör i en panna tills svampen börjar ta färg och vätskan dunstat. Tillsätt grädden och låt puttra tills grädden kokat in och du har en fastare stuvning. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och låt svalna.

Om du använder färdiga, frysta mördegsplattor: Tina plattorna i rumstemperatur några minuter. Kavla ut dem tunt (se tillverkarens råd på förpackningen, de kan variera).

Fördela svampen jämn mellan de fyra plattorna och lägg den i mitten av plattan. Strö över lite av osten men spara hälften.

Vik ihop till ett knyte och lägg med skarven nedåt på en bakplåtsklädd plåt eller i en form. (Knytena ska ligga luftigt och inte för tätt, annars blir de inte frasiga utan kokta.)

Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Strö på resten av osten och servera genast tillsammans med en god sallad eller som ett tillbehör till lammsadel eller annat helstekt kött.

Knytena passar också fint serverade som förrätt tillsammans med ett glas vin.

Om du använder hemmagjord deg:

Skär smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölet med fingrar eller med mixer. Tillsätt så mycket kallt vatten att du får en smidig deg. Låt degen vila svalt en liten stund.

Kavla ut degen till tunna plattor, du kan behöva extra mjöl till kavlingen.

Följ i övrigt receptet ovan. Om du vill ge knytena lite fin färg kan du pensla dem med vispat ägg innan gräddningen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...