Sjöbusens smörgåstårta

En läcker smörgåstårta som kombinerar fisk med räkor och svamp. En riktig festrätt för fiskälskaren!

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

Champinjonkräm*

  • 200 g champinjoner
  • 3/4 dl crème fraiche
  • 1/2 krm salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk hackad persilja
  • gurka

Äggröra

  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl finklippt dill
  • 200 g rökt lax i tunna skivor

Garnering

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 150-200 g räkor
  • klippt dill, sallad, citronskivor till garnering

Gör så här:

Till botten kan hembakat eller köpt bröd användas. Ett poröst, ljust bröd som kantskärs är lämpligt. Här har vi använt ett bröd bakat i en välsmord och bröad hjärtform med ett mått tvärs över på 17 cm, delat i tre bottnar.

Champinjonkräm:

Skiva champinjonerna. Stek dem i smöret i en stekpanna på medelhög värme tills vätskan kokat bort och de fått lite färg. Rör ner crème fraichen, salta och peppra och låt puttra i ett par minuter på låg värme. Mixa till en slät kräm i matberedare eller med stavmixer. Blanda ner persilja.

Äggröra:

Mosa äggen och blanda med majonnäs och dill.

Garnering:

Blanda ihop crème fraiche och majonnäs.

Börja med att breda ut hälften av champinjonkrämen på den understa bottnen. Täck med tunt skivad gurka. Bred ut resten av champinjonkrämen på nästa bottens undersida och täck med den. Bred ut hälften av äggröran över botten nummer två och täck med laxskivorna. Bred andra hälften av äggröran på översta bottnens undersida. Placera den översta bottnen med äggröran mot laxen och bred på crème fraiche- och majonnäsblandningen på ovansidan. Finklipp dill över hela tårtan och garnera med räkor, salladsblad och citronskivor.

 

Detta är ett recept för en liten smörgåstårta, tänk på att större bottnar behöver mer fyllning!

*Kan ersättas med 1 burk (185 g) champinjonkräm, utrörd med 0,75 dl vispgrädde och 2 tsk hackad persilja.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...