Sjöbusens smörgåstårta

En läcker smörgåstårta som kombinerar fisk med räkor och svamp. En riktig festrätt för fiskälskaren!

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

Champinjonkräm*

  • 200 g champinjoner
  • 3/4 dl crème fraiche
  • 1/2 krm salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk hackad persilja
  • gurka

Äggröra

  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 dl finklippt dill
  • 200 g rökt lax i tunna skivor

Garnering

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 150-200 g räkor
  • klippt dill, sallad, citronskivor till garnering

Gör så här:

Till botten kan hembakat eller köpt bröd användas. Ett poröst, ljust bröd som kantskärs är lämpligt. Här har vi använt ett bröd bakat i en välsmord och bröad hjärtform med ett mått tvärs över på 17 cm, delat i tre bottnar.

Champinjonkräm:

Skiva champinjonerna. Stek dem i smöret i en stekpanna på medelhög värme tills vätskan kokat bort och de fått lite färg. Rör ner crème fraichen, salta och peppra och låt puttra i ett par minuter på låg värme. Mixa till en slät kräm i matberedare eller med stavmixer. Blanda ner persilja.

Äggröra:

Mosa äggen och blanda med majonnäs och dill.

Garnering:

Blanda ihop crème fraiche och majonnäs.

Börja med att breda ut hälften av champinjonkrämen på den understa bottnen. Täck med tunt skivad gurka. Bred ut resten av champinjonkrämen på nästa bottens undersida och täck med den. Bred ut hälften av äggröran över botten nummer två och täck med laxskivorna. Bred andra hälften av äggröran på översta bottnens undersida. Placera den översta bottnen med äggröran mot laxen och bred på crème fraiche- och majonnäsblandningen på ovansidan. Finklipp dill över hela tårtan och garnera med räkor, salladsblad och citronskivor.

 

Detta är ett recept för en liten smörgåstårta, tänk på att större bottnar behöver mer fyllning!

*Kan ersättas med 1 burk (185 g) champinjonkräm, utrörd med 0,75 dl vispgrädde och 2 tsk hackad persilja.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...