Vitlöksspäckad lammstek

Få rätter är lika självklara festrätter som en lammstek! Gillar man lamm är en vitlöksdoftande stek en klar favorit. Här med klassisk kryddning!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • Ca 2 kg bogstek av lamm, med ben
  • 15 klyftor vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rosmarin
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • Ca 2 tsk salt

Gör så här:

(Mängderna i receptet kan variera lite beroende på hur stor stek du väljer.)

Putsa lammsteken. Skala vitlöken och skär klyftorna i halvor på längden.

Klappa eller pensla in citronsaften i steken, runt om. Strö eller klappa in salt runt om hela steken.

Använd en liten, vass kniv och skär snitt i steken, jämnt över hela ytan. Tryck ner vitlöksskivor i snitten, de ska inte stick upp utan ligga väl inne i köttet.

Klappa in timjan och rosmarin jämnt över hela steken. Strö över peppar.

Antingen kan steken tillagas på aluminiumfolie, då kan kanterna vikas upp och fonden som bildas sparas till sås. Eller så lagar du klyftpotatis i skyn från steken. I så fall läggs steken på ett galler över en smord långpanna och skyn samlas upp. När cirka 40 minuter kvarstår av tillagningen fylls långpannan med skalad och klyftad potatis som får steka med tills den är mjuk. Salta och peppra och du har buljongkokt potatis som tillbehör till steken!

Laga steken i 175 grader i 1,5-2 timmar. Enklast är att använda en stektermometer som sätts i den kraftigaste delen av steken, men inte så den ligger ben. När steken nått 70 grader brukar den vara färdig. Den är då lätt rosa längst in.

Låt steken vila minst 10 minuter efter det att den kommit ut ur ugnen innan den skärs upp.

Servera med klyftpotatis, gärna buljongkokt, eller med ris, sallad och nybakat bröd. Steken är också fin som kallskuret dagen efter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...