Vitlöksspäckad lammstekFå rätter är lika självklara festrätter som en lammstek! Gillar man lamm är en vitlöksdoftande stek en klar favorit. Här med klassisk kryddning! Du behöverReceptet är för 6 personer.
Gör så här:(Mängderna i receptet kan variera lite beroende på hur stor stek du väljer.) Putsa lammsteken. Skala vitlöken och skär klyftorna i halvor på längden. Klappa eller pensla in citronsaften i steken, runt om. Strö eller klappa in salt runt om hela steken. Använd en liten, vass kniv och skär snitt i steken, jämnt över hela ytan. Tryck ner vitlöksskivor i snitten, de ska inte stick upp utan ligga väl inne i köttet. Klappa in timjan och rosmarin jämnt över hela steken. Strö över peppar. Antingen kan steken tillagas på aluminiumfolie, då kan kanterna vikas upp och fonden som bildas sparas till sås. Eller så lagar du klyftpotatis i skyn från steken. I så fall läggs steken på ett galler över en smord långpanna och skyn samlas upp. När cirka 40 minuter kvarstår av tillagningen fylls långpannan med skalad och klyftad potatis som får steka med tills den är mjuk. Salta och peppra och du har buljongkokt potatis som tillbehör till steken! Laga steken i 175 grader i 1,5-2 timmar. Enklast är att använda en stektermometer som sätts i den kraftigaste delen av steken, men inte så den ligger ben. När steken nått 70 grader brukar den vara färdig. Den är då lätt rosa längst in. Låt steken vila minst 10 minuter efter det att den kommit ut ur ugnen innan den skärs upp. Servera med klyftpotatis, gärna buljongkokt, eller med ris, sallad och nybakat bröd. Steken är också fin som kallskuret dagen efter. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! KladdkakorNya kladdiga kakorKladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen! Enklaste - och godaste - pastanPasta på italienskaIbland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek. KaffedrinkarHöj värmen!Vad sägs om en klassisk Irish coffe, en fåtölj och en god bok? Eller kanske en Café Orange, när kvällskylan kommer krypande. Så tänd stearinljusen och hämta favoritfilten. Sen är det bara kaffedrinken som saknas... Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|