Vitlöksspäckad lammstekFå rätter är lika självklara festrätter som en lammstek! Gillar man lamm är en vitlöksdoftande stek en klar favorit. Här med klassisk kryddning! Du behöverReceptet är för 6 personer.
Gör så här:(Mängderna i receptet kan variera lite beroende på hur stor stek du väljer.) Putsa lammsteken. Skala vitlöken och skär klyftorna i halvor på längden. Klappa eller pensla in citronsaften i steken, runt om. Strö eller klappa in salt runt om hela steken. Använd en liten, vass kniv och skär snitt i steken, jämnt över hela ytan. Tryck ner vitlöksskivor i snitten, de ska inte stick upp utan ligga väl inne i köttet. Klappa in timjan och rosmarin jämnt över hela steken. Strö över peppar. Antingen kan steken tillagas på aluminiumfolie, då kan kanterna vikas upp och fonden som bildas sparas till sås. Eller så lagar du klyftpotatis i skyn från steken. I så fall läggs steken på ett galler över en smord långpanna och skyn samlas upp. När cirka 40 minuter kvarstår av tillagningen fylls långpannan med skalad och klyftad potatis som får steka med tills den är mjuk. Salta och peppra och du har buljongkokt potatis som tillbehör till steken! Laga steken i 175 grader i 1,5-2 timmar. Enklast är att använda en stektermometer som sätts i den kraftigaste delen av steken, men inte så den ligger ben. När steken nått 70 grader brukar den vara färdig. Den är då lätt rosa längst in. Låt steken vila minst 10 minuter efter det att den kommit ut ur ugnen innan den skärs upp. Servera med klyftpotatis, gärna buljongkokt, eller med ris, sallad och nybakat bröd. Steken är också fin som kallskuret dagen efter. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! LammreceptLyckas med lammLaga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla. SalladstiderLätt start på åretEfter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad! GratängerVärmande och matiga potatisgratänger
Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta! Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|