Vitlöksspäckad lammstek

Få rätter är lika självklara festrätter som en lammstek! Gillar man lamm är en vitlöksdoftande stek en klar favorit. Här med klassisk kryddning!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • Ca 2 kg bogstek av lamm, med ben
  • 15 klyftor vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rosmarin
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • Ca 2 tsk salt

Gör så här:

(Mängderna i receptet kan variera lite beroende på hur stor stek du väljer.)

Putsa lammsteken. Skala vitlöken och skär klyftorna i halvor på längden.

Klappa eller pensla in citronsaften i steken, runt om. Strö eller klappa in salt runt om hela steken.

Använd en liten, vass kniv och skär snitt i steken, jämnt över hela ytan. Tryck ner vitlöksskivor i snitten, de ska inte stick upp utan ligga väl inne i köttet.

Klappa in timjan och rosmarin jämnt över hela steken. Strö över peppar.

Antingen kan steken tillagas på aluminiumfolie, då kan kanterna vikas upp och fonden som bildas sparas till sås. Eller så lagar du klyftpotatis i skyn från steken. I så fall läggs steken på ett galler över en smord långpanna och skyn samlas upp. När cirka 40 minuter kvarstår av tillagningen fylls långpannan med skalad och klyftad potatis som får steka med tills den är mjuk. Salta och peppra och du har buljongkokt potatis som tillbehör till steken!

Laga steken i 175 grader i 1,5-2 timmar. Enklast är att använda en stektermometer som sätts i den kraftigaste delen av steken, men inte så den ligger ben. När steken nått 70 grader brukar den vara färdig. Den är då lätt rosa längst in.

Låt steken vila minst 10 minuter efter det att den kommit ut ur ugnen innan den skärs upp.

Servera med klyftpotatis, gärna buljongkokt, eller med ris, sallad och nybakat bröd. Steken är också fin som kallskuret dagen efter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...