![]() ![]() Aubergine- och ruccolapizza![]() En hemlagad pizza ger garanterat rätta helgkänslan. Lyxigt knaprig botten och smakrika pålägg är festmat. Du behöverReceptet är för 2 personer. Pizzadeg
Fyllning
Tomatsås
Gör så här:Tips! Fler pizzarecept finns på bakapizza.se!
Pizzadeg: Om det är bråttom, värm vattnet till ljummet, ta annars kallt vatten. (Jäsningen tar längre tid att starta med kallt vatten, men degen blir samtidigt bättre med en långsammare jäsning.) Lös jästen och sockret i vattnet och knåda i mjölet, gärna med matberedare eller hushållsassistent. Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 20 minuter. Gör tomatsås: Finhacka eller riv löken. Stek den mjuk i oljan och pressa ner vitlöken. Tillsätt kryddorna och späd med vattnet. Rör ner tomatpurén och låt koka upp. Låt småputtra i minst 15 minuter, men gärna betydligt längre. Låt gärna såsen koka ihop undertiden som du gör pizzadegen och låt den sedan stå på eftervärmen tills du ska använda den. Smaka slutligen av såsen med salt och eventuellt mera peppar. (Såsen går också fint att laga någon dag i förväg och förvara i kylskåp över natten.) Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade) Skiva auberginen i tunna skivor. Hetta upp lite olivolja i en panna och ge skivorna lite färg i omgångar. Låt dem svalna. Dela tomaterna på mitten eller i skivor. Täck ytan på pizzan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan. Lägg ut aubergineskivorna jämnt över pizzan, likaså tomaten. Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt. Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad. Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen. Strö ruccola över pizzan och dekorera med en kvist färsk basilika precis innan servering. Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg! ![]() ![]() ![]()
|
|