Aubergine- och ruccolapizza

En hemlagad pizza ger garanterat rätta helgkänslan. Lyxigt knaprig botten och smakrika pålägg är festmat.

Du behöver

Receptet är för 2 personer.

Pizzadeg

  • 2 dl vatten
  • 25 gram jäst
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 1,5-2 dl tomatsås
  • 100 gram riven ost eller cirka 3,5 dl skuren mozzarella
  • 16 skivor aubergine
  • 8-10 cocktailtomater med söt smak
  • 2 dl ruccolasallad
  • 1 tsk torkad oregano
  • Färsk basilika
  • Olivolja

Tomatsås

  • 3 msk tomatpuré
  • 1,2 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad, gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • svatpeppar
  • salt

Gör så här:

Tips! Fler pizzarecept finns på bakapizza.se!

Pizzadeg: Om det är bråttom, värm vattnet till ljummet, ta annars kallt vatten. (Jäsningen tar längre tid att starta med kallt vatten, men degen blir samtidigt bättre med en långsammare jäsning.) Lös jästen och sockret i vattnet och knåda i mjölet, gärna med matberedare eller hushållsassistent.

Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 20 minuter.

Gör tomatsås: Finhacka eller riv löken. Stek den mjuk i oljan och pressa ner vitlöken. Tillsätt kryddorna och späd med vattnet. Rör ner tomatpurén och låt koka upp. Låt småputtra i minst 15 minuter, men gärna betydligt längre. Låt gärna såsen koka ihop undertiden som du gör pizzadegen och låt den sedan stå på eftervärmen tills du ska använda den. Smaka slutligen av såsen med salt och eventuellt mera peppar. (Såsen går också fint att laga någon dag i förväg och förvara i kylskåp över natten.)

Oavsett om du bakar runda pizzor eller gör hela plåtar, kavla ut eller tumma ut degen tunt på mjölat bakbord. Lägg degen på bakplåtspapper eller smord plåt. (Har du stenugn eller sten i din vanliga ugn lägger du pizzan på en välmjölad yta och lyfter sedan in den i ugnen med spade)

Skiva auberginen i tunna skivor. Hetta upp lite olivolja i en panna och ge skivorna lite färg i omgångar. Låt dem svalna.

Dela tomaterna på mitten eller i skivor.

Täck ytan på pizzan med ett tunt lager tomatsås. Pensla gärna kanterna på pizzan med olivolja. Lägg på riven ost eller lägg ut mozzarellaosten jämnt över ytan.

Lägg ut aubergineskivorna jämnt över pizzan, likaså tomaten.

Baka av pizzan i 225-250 graders värme i 10-12 minuter för en mindre pizza och runt 15 minuter för en hel plåt.

Grädda pizzan i mitten av ugnen och kontrollera att botten är riktigt bakad innan du tar ut den. Ugnar är olika, du kan behöva flytta upp eller ner pizzan för att hitta den rätta platsen där både botten och ytan blir riktigt gräddad.

Strö över oregano när pizzan kommit ut ur ugnen. Strö ruccola över pizzan och dekorera med en kvist färsk basilika precis innan servering.

Tips! Ta måttligt med tomatsås på pizzan, i annat fall kan det vara svårt att få botten ordentligt gräddad i mitten. Pizzan ska vara knaprig i kanten och botten, inte degig eller seg!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se


Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

Efter en lång, skön och god jul vill man gärna växla över till vardagsmaten utan vare sig hälsopanik eller dietrecept. Men det får såklart gärna vara nyttigt. Och snabbt!
Fiskrätter som till exempel lyxig fisksoppa är både lätt och gott. En värmande fiskgryta passar perfekt för att höja värmen en ruggig vinterdag. Precis som fisk i ugn – torsk i timjansås är en bekväm allt–i–ett–rätt som sköter sig själv medan du gör annat.
Att smaksätta snabblagade nudlar med lax och räkor i en nudelsallad är riktig snabbmat. Eller prova vårt nya recept på couscouspytt med citron och lax. Riktig gott och nyttigt på kort tid! För vem vill inte ha en god start på ett nytt år?

 fiskrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...