Lammgryta med svamp

God och mustig gryta som är lätt att laga till många. Här används benfritt kött och ingen fond behöver kokas. Snabbt och lätt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 600 g lammbog utan ben
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 6 stora champinjoner
  • 4 dl grönsaks- eller köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 dl grädde
  • ca 1 tsk salt
  • vitpeppar
  • olja eller smör till stekning

Gör så här:

Skala och skär lök och rotfrukter i stora bitar.

Putsa och skär köttet i halvcentimetertjocka strimlor.

Fräs köttet i olja eller smör i stekgrytan. Tillsätt lök och vitlök. Avsluta med rotfrukterna.

När allt tagit färg, blanda ned tomatpuré, paprikapulver, grädde och buljongen. Låt allt koka på svag värme i 20-25 minuter.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gryta till ris, kokt potatis, potatisgratäng eller ett gott bröd och sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...