Vegetarisk moussaka med potatis

En god moussaka som passar både som tillbehör till kött eller fågel och serverad som enda rätt.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Tomatsås

  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 500 g krossade tomat
  • 1 aubergine
  • 100 g champinjoner
  • 1/2 buljongtärning, grönsaks
  • svartpeppar

Vitsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1 krdm kanel
  • 1 krdm spiskummin
  • 1 krdm muskotnöt, malen
  • ½ tsk salt

Gör så här:

Börja med vitsåsen. Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av.

Skala och skiva potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Skiva auberginen tunt.

Koka potatisen cirka fem minuter tills den mjuknat något men inte helt.

Skiva champinjonerna.

Finhacka löken och fräs den i olja på låg värme. Tillsätt svampen och låt den få lite färg. Späd sedan med tomaten och blanda ner buljongen. Låt såsen koka ihop några minuter.

Varva nu potatis, tomatsås och aubergine i formen. Täck med ostsås och gratinera i 200 grader i cirka 40 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mat_Olle
8 augusti 2013

Blev riktigt bra! Höftade väldigt mycket med måtten och pressade även i vitlök + bytte ut buljontärningen mot timjan, basilika och oregano. Blev något "såsig" vilket jag gillar, men har sett andra recept där man steker bort lite av vattnet ur auberginerna innan (kan vara värt att testa nästa gång). Väldigt gott och kändes riktigt matigt!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...