Moussaka

En läcker rätt som påminner om lasagne men utan pasta. God kryddning och perfekt bjudmat till helgen!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 aubergin, ca 350 gram
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul kök
  • 1 röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter, ca 200 gram
  • 100 gram champinjoner
  • 3 msk tomapuré
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 krdm svatpeppar
  • smör eller olja till stekning
  • smör eller margarin till formen
  • (125 gram mozzarella ost)

vitsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1 krdm kanel
  • 1 krdm spiskummin
  • 1 krdm muskotnöt, malen
  • ½ tsk salt

Gör så här:

Skär auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå tills auberginen vattnat sig, cirka 30-40 minuter. Slå bort vattnet.

Finhacka den gula löken, pressa eller hacka vitlöken. Skiva champinjonerna. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs lök och vitlök tillsammans med svampen tills allt tagit lite färg. Lyft ur stekpannan och hetta upp mera smör eller olja. Bryn köttfärsen tills den tagit lite färg. Sänk värmen och låt köttet bli genomstekt. Tillsätt löken, vitlöken och svampen. Späd med tre deciliter vatten och tillsätt tomatpurén och svartpeppar. Låt koka ihop till en sås, några minuter. Späd med mera vatten om den blir för tjock. Ställ av från värmen.

Skala morötterna och skiva dem på längden, lägg åt sidan.

Gör en vitsås: Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av.

Smörj en ugnsfast form noga. Lägg morötterna i botten. Täck med lite köttfärssås. Varva sedan aubergineskivor med köttfärssås. Översta lagret täcks med vitsås. Väljer du att använda mozzarella så skiva den i tunna skivor och lägg jämnt över ytan.

Gratinera moussakan i mitten av ugnen 200 grader i cirka 30 minuter. Täck gärna formen med lock eller folie under andra halvan av tiden, så inte ytan bränns.

Låt moussakan stå en liten stund innan den serveras.

Servera som den är, eller tillsammans med sallad, kokta grönsaker, couscous och gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

Pannkakor hamnar i den absoluta toppen bland våra husmansfavoriter. Smeten går snabbt att vispa ihop och pannkakorna görs enkelt glutenfria eller veganska. Förpassa inte pannkakorna till efterrättshörnet! Gör dem istället grövre med rågmjöl och duka upp en buffé med pålägg: frukt, grönsaker, ost, matyoghurt... När alla får välja själva ropar ingen efter sylt. Eller koka ärtsoppa och servera pannkakor eller plättar till efterrätt, som traditionen bjuder. Fram med stekpannan bara!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...