Moussaka

En läcker rätt som påminner om lasagne men utan pasta. God kryddning och perfekt bjudmat till helgen!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 aubergin, ca 350 gram
  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul kök
  • 1 röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter, ca 200 gram
  • 100 gram champinjoner
  • 3 msk tomapuré
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 krdm svatpeppar
  • smör eller olja till stekning
  • smör eller margarin till formen
  • (125 gram mozzarella ost)

vitsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1 krdm kanel
  • 1 krdm spiskummin
  • 1 krdm muskotnöt, malen
  • ½ tsk salt

Gör så här:

Skär auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå tills auberginen vattnat sig, cirka 30-40 minuter. Slå bort vattnet.

Finhacka den gula löken, pressa eller hacka vitlöken. Skiva champinjonerna. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs lök och vitlök tillsammans med svampen tills allt tagit lite färg. Lyft ur stekpannan och hetta upp mera smör eller olja. Bryn köttfärsen tills den tagit lite färg. Sänk värmen och låt köttet bli genomstekt. Tillsätt löken, vitlöken och svampen. Späd med tre deciliter vatten och tillsätt tomatpurén och svartpeppar. Låt koka ihop till en sås, några minuter. Späd med mera vatten om den blir för tjock. Ställ av från värmen.

Skala morötterna och skiva dem på längden, lägg åt sidan.

Gör en vitsås: Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av.

Smörj en ugnsfast form noga. Lägg morötterna i botten. Täck med lite köttfärssås. Varva sedan aubergineskivor med köttfärssås. Översta lagret täcks med vitsås. Väljer du att använda mozzarella så skiva den i tunna skivor och lägg jämnt över ytan.

Gratinera moussakan i mitten av ugnen 200 grader i cirka 30 minuter. Täck gärna formen med lock eller folie under andra halvan av tiden, så inte ytan bränns.

Låt moussakan stå en liten stund innan den serveras.

Servera som den är, eller tillsammans med sallad, kokta grönsaker, couscous och gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...