MoussakaEn läcker rätt som påminner om lasagne men utan pasta. God kryddning och perfekt bjudmat till helgen! Du behöverReceptet är för 4 personer.
vitsås
Gör så här:Skär auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå tills auberginen vattnat sig, cirka 30-40 minuter. Slå bort vattnet. Finhacka den gula löken, pressa eller hacka vitlöken. Skiva champinjonerna. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs lök och vitlök tillsammans med svampen tills allt tagit lite färg. Lyft ur stekpannan och hetta upp mera smör eller olja. Bryn köttfärsen tills den tagit lite färg. Sänk värmen och låt köttet bli genomstekt. Tillsätt löken, vitlöken och svampen. Späd med tre deciliter vatten och tillsätt tomatpurén och svartpeppar. Låt koka ihop till en sås, några minuter. Späd med mera vatten om den blir för tjock. Ställ av från värmen. Skala morötterna och skiva dem på längden, lägg åt sidan. Gör en vitsås: Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av. Smörj en ugnsfast form noga. Lägg morötterna i botten. Täck med lite köttfärssås. Varva sedan aubergineskivor med köttfärssås. Översta lagret täcks med vitsås. Väljer du att använda mozzarella så skiva den i tunna skivor och lägg jämnt över ytan. Gratinera moussakan i mitten av ugnen 200 grader i cirka 30 minuter. Täck gärna formen med lock eller folie under andra halvan av tiden, så inte ytan bränns. Låt moussakan stå en liten stund innan den serveras. Servera som den är, eller tillsammans med sallad, kokta grönsaker, couscous och gott bröd. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! SalladsreceptMatig salladEn fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott! EfterrätterKrydda kakan!En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika! PajreceptViltpaj som värmerPaj är både fest- och vardagsmat. Inte konstigt: En rätt som både är lättlagad, går att variera så mycket och dessutom kan smaka helt underbart är ju svårslagbar. Till vardags lagar vi gärna standardpajerna, de recept vi gjort många gånger. Visste du att ett av de absolut mest populära recepten på paj är just köttfärspaj? Prova att förnya den uppskattade pajen och gör en god variant på viltfärs i stället! Laga viltpaj med skogssvamp eller champinjon från frysen eller butiken. Eller har du kanske torkad svamp kvar? Enbär ger god krydda och du får en paj med både mer och vildare smak än den vanliga. God helg önskar pepparochsalt.se! Pepparkakor
Klassiskt hela julen!
Riktigt goda, hembakta pepparkakor...
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|