Piroger med getost

Lyxiga piroger, perfekta som tilltugg, utflyktsmat eller lättare helgmat. God smak av chèvre och rödlök...

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pirogdeg

  • 5dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 100 gram smör eller rapsolja
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 1 dl kokt ris
  • 2 medelstora rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 fasta tomater
  • 1 dl urkärnade oliver
  • 200 g chèvre
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

Cirka 24 piroger. (Du kan såklart göra mindre piroger och få ut fler av degen om du vill)

Börja med degen.

Häll mjölken i en degbunke och lös jästen i den. Smält smöret och tillsätt det eller oljan. Blada i socker och vetemjöl och knåda ihop till en slät deg. Använd gärna degblandare eller annan hushållsassistent. Knåda i 10 minuter, tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i cirka 30 minuter, tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Under tiden gör du fyllningen.

Finhacka rödlöken och fräs den mjuk i olja, pressa i vitlöken. Blanda löken med riset. Tärna tomaterna och skiva eller dela oliverna om de är stora. Smula osten. Blanda nu samma alla ingredienserna och tillsätt lite olivolja. Smaka av med salt.

Dela degen i 24 bitar. Kavla ut bitarna till avlånga stycken, ganska tunnt. Pensla kanterna med vatten.

Lägg lite av fyllningen på ena halvan av varje degstycke och vik över andra halvan som ett lock. Använd en gaffel och tryck ihop kanterna noga.

Lägg pirogerna glest på bakplåtspapper på en plåt och pensla med uppvispat ägg.

Värm ugnen till 225 grader.

Låt nu pirogerna jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda pirogerna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna lite på galler eller plåt innan de serveras. Ska de frysas så packa in de helt svala pirogerna noga i täta påsar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

browniesrecept.se

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...