Piroger med getost

Lyxiga piroger, perfekta som tilltugg, utflyktsmat eller lättare helgmat. God smak av chèvre och rödlök...

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pirogdeg

  • 5dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 100 gram smör eller rapsolja
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 1 dl kokt ris
  • 2 medelstora rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 fasta tomater
  • 1 dl urkärnade oliver
  • 200 g chèvre
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

Cirka 24 piroger. (Du kan såklart göra mindre piroger och få ut fler av degen om du vill)

Börja med degen.

Häll mjölken i en degbunke och lös jästen i den. Smält smöret och tillsätt det eller oljan. Blada i socker och vetemjöl och knåda ihop till en slät deg. Använd gärna degblandare eller annan hushållsassistent. Knåda i 10 minuter, tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i cirka 30 minuter, tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Under tiden gör du fyllningen.

Finhacka rödlöken och fräs den mjuk i olja, pressa i vitlöken. Blanda löken med riset. Tärna tomaterna och skiva eller dela oliverna om de är stora. Smula osten. Blanda nu samma alla ingredienserna och tillsätt lite olivolja. Smaka av med salt.

Dela degen i 24 bitar. Kavla ut bitarna till avlånga stycken, ganska tunnt. Pensla kanterna med vatten.

Lägg lite av fyllningen på ena halvan av varje degstycke och vik över andra halvan som ett lock. Använd en gaffel och tryck ihop kanterna noga.

Lägg pirogerna glest på bakplåtspapper på en plåt och pensla med uppvispat ägg.

Värm ugnen till 225 grader.

Låt nu pirogerna jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda pirogerna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna lite på galler eller plåt innan de serveras. Ska de frysas så packa in de helt svala pirogerna noga i täta påsar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

Muffins är lätt att baka, går fortare att grädda än en stor kaka och är lätta att variera. Dessutom går de enkelt att ta med i utflyktskorgen.

Gör muffins i fasta muffinsplåtar, eller välj storlek på pappersformen efter smak. Ett bra tips om du bakar ett nytt recept för första gången är att provgrädda en eller två muffins för att hitta rätt tid och värme.

Vad sägs om en nygräddad bananmuffins? Eller en stor chokladmuffins till fikat? Prova ett nygjort recept på grahamsmuffinsmed både hallonsylt och blåbär. Gott med vaniljsås eller glass till...

God muffins önskar pepparochsalt.se!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...