Piroger med getost
Lyxiga piroger, perfekta som tilltugg, utflyktsmat eller lättare helgmat. God smak av chèvre och rödlök...
Du behöver
Receptet är för 6-8 personer.
Pirogdeg
- 5dl mjölk
- 50 gram jäst
- 100 gram smör eller rapsolja
- ca 1,5 l vetemjöl special
- 2 msk socker
- 1 tsk salt
- 1 ägg till pensling
Fyllning
- 1 dl kokt ris
- 2 medelstora rödlökar
- 1 klyfta vitlök
- 2 fasta tomater
- 1 dl urkärnade oliver
- 200 g chèvre
- 1/2 tsk rosmarin
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
Gör så här:
Cirka 24 piroger. (Du kan såklart göra mindre piroger och få ut fler av degen om du vill)
Börja med degen.
Häll mjölken i en degbunke och lös jästen i den. Smält smöret och tillsätt det eller oljan. Blada i socker och vetemjöl och knåda ihop till en slät deg. Använd gärna degblandare eller annan hushållsassistent. Knåda i 10 minuter, tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
Låt degen jäsa i cirka 30 minuter, tills jäsningen kommit igång ordentligt.
Under tiden gör du fyllningen.
Finhacka rödlöken och fräs den mjuk i olja, pressa i vitlöken. Blanda löken med riset. Tärna tomaterna och skiva eller dela oliverna om de är stora. Smula osten. Blanda nu samma alla ingredienserna och tillsätt lite olivolja. Smaka av med salt.
Dela degen i 24 bitar. Kavla ut bitarna till avlånga stycken, ganska tunnt. Pensla kanterna med vatten.
Lägg lite av fyllningen på ena halvan av varje degstycke och vik över andra halvan som ett lock. Använd en gaffel och tryck ihop kanterna noga.
Lägg pirogerna glest på bakplåtspapper på en plåt och pensla med uppvispat ägg.
Värm ugnen till 225 grader.
Låt nu pirogerna jäsa i cirka 20 minuter.
Grädda pirogerna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna lite på galler eller plåt innan de serveras. Ska de frysas så packa in de helt svala pirogerna noga i täta påsar.