Burgundisk köttgryta

En god och värmande gryta på nötkött och rött vin. En älsklingsrätt för den som uppskattar mustiga grytor.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 800 g nötkött utan ben
  • 30 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g palsternacka (2 små)
  • 80 g morot (1 st)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2,5 dl kött eller grönsaksbuljong
  • 3,5 dl kraftigt rödvin
  • 200 g schalottenlök
  • 200 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl färsk hackad persilja
  • 2 lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

Skär rent köttet och dela i stora grytbitar. Hetta upp smör i stekgrytan och bryn runt om så det får färg.

Skala och krossa vitlöksklyftorna. Låt de fräsa med köttet någon minut. Strö över vetemjölet och rör tills det sugit upp fettet och inga mjölklumpar finns.

Späd nu med buljongen, rör ner tomatpurén och vinet och koka upp. Tillsätt lagerbladen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på låg värme.

Skala och strimla palsternackan och moroten. Skölj löken under varmt vatten och skala den.

Skär fläsket i små bitar eller skivor. Rensa svampen och dela stora champinjoner i bitar.

Hetta upp en stekpanna och bryn fläsket så det får färg i lite smör. Lyft ur och bryn löken och svampen.

Blanda ner fläsk, lök och svamp i grytan och låt allt puttra på låg värme i cirka 60 minuter. Smaka av grytan med salt och svartpeppar

Hacka persilja grovt och blanda ner i grytan innan servering.

Servera grytan med potatis, ris eller hembakad baguette och en sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...