Burgundisk köttgryta

En god och värmande gryta på nötkött och rött vin. En älsklingsrätt för den som uppskattar mustiga grytor.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 800 g nötkött utan ben
  • 30 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g palsternacka (2 små)
  • 80 g morot (1 st)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2,5 dl kött eller grönsaksbuljong
  • 3,5 dl kraftigt rödvin
  • 200 g schalottenlök
  • 200 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl färsk hackad persilja
  • 2 lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

Skär rent köttet och dela i stora grytbitar. Hetta upp smör i stekgrytan och bryn runt om så det får färg.

Skala och krossa vitlöksklyftorna. Låt de fräsa med köttet någon minut. Strö över vetemjölet och rör tills det sugit upp fettet och inga mjölklumpar finns.

Späd nu med buljongen, rör ner tomatpurén och vinet och koka upp. Tillsätt lagerbladen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på låg värme.

Skala och strimla palsternackan och moroten. Skölj löken under varmt vatten och skala den.

Skär fläsket i små bitar eller skivor. Rensa svampen och dela stora champinjoner i bitar.

Hetta upp en stekpanna och bryn fläsket så det får färg i lite smör. Lyft ur och bryn löken och svampen.

Blanda ner fläsk, lök och svamp i grytan och låt allt puttra på låg värme i cirka 60 minuter. Smaka av grytan med salt och svartpeppar

Hacka persilja grovt och blanda ner i grytan innan servering.

Servera grytan med potatis, ris eller hembakad baguette och en sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se


Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

Texmex-inspirerade smaker har tagit svenskarna med storm och gör tacopaj till en favorit hos många. Den klassiska köttfärspajen kan bli riktigt kryddig på fler sätt - med smakrik fetaost och kryddstark korv mer än motsvarar den förväntningarna.

Blir momenten i tillagningen för många? För att laga kryddig korvpaj behöver du bara fräsa svamp och lök och vispa samman en äggstanning. Låt pajen sköta sig själv i ugnen och njut av riktigt god mat mitt i veckan!

 pajrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...