Burgundisk köttgryta

En god och värmande gryta på nötkött och rött vin. En älsklingsrätt för den som uppskattar mustiga grytor.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 800 g nötkött utan ben
  • 30 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g palsternacka (2 små)
  • 80 g morot (1 st)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2,5 dl kött eller grönsaksbuljong
  • 3,5 dl kraftigt rödvin
  • 200 g schalottenlök
  • 200 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl färsk hackad persilja
  • 2 lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

Skär rent köttet och dela i stora grytbitar. Hetta upp smör i stekgrytan och bryn runt om så det får färg.

Skala och krossa vitlöksklyftorna. Låt de fräsa med köttet någon minut. Strö över vetemjölet och rör tills det sugit upp fettet och inga mjölklumpar finns.

Späd nu med buljongen, rör ner tomatpurén och vinet och koka upp. Tillsätt lagerbladen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på låg värme.

Skala och strimla palsternackan och moroten. Skölj löken under varmt vatten och skala den.

Skär fläsket i små bitar eller skivor. Rensa svampen och dela stora champinjoner i bitar.

Hetta upp en stekpanna och bryn fläsket så det får färg i lite smör. Lyft ur och bryn löken och svampen.

Blanda ner fläsk, lök och svamp i grytan och låt allt puttra på låg värme i cirka 60 minuter. Smaka av grytan med salt och svartpeppar

Hacka persilja grovt och blanda ner i grytan innan servering.

Servera grytan med potatis, ris eller hembakad baguette och en sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...