Burgundisk köttgryta

En god och värmande gryta på nötkött och rött vin. En älsklingsrätt för den som uppskattar mustiga grytor.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 800 g nötkött utan ben
  • 30 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g palsternacka (2 små)
  • 80 g morot (1 st)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2,5 dl kött eller grönsaksbuljong
  • 3,5 dl kraftigt rödvin
  • 200 g schalottenlök
  • 200 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl färsk hackad persilja
  • 2 lagerblad
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

Skär rent köttet och dela i stora grytbitar. Hetta upp smör i stekgrytan och bryn runt om så det får färg.

Skala och krossa vitlöksklyftorna. Låt de fräsa med köttet någon minut. Strö över vetemjölet och rör tills det sugit upp fettet och inga mjölklumpar finns.

Späd nu med buljongen, rör ner tomatpurén och vinet och koka upp. Tillsätt lagerbladen. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på låg värme.

Skala och strimla palsternackan och moroten. Skölj löken under varmt vatten och skala den.

Skär fläsket i små bitar eller skivor. Rensa svampen och dela stora champinjoner i bitar.

Hetta upp en stekpanna och bryn fläsket så det får färg i lite smör. Lyft ur och bryn löken och svampen.

Blanda ner fläsk, lök och svamp i grytan och låt allt puttra på låg värme i cirka 60 minuter. Smaka av grytan med salt och svartpeppar

Hacka persilja grovt och blanda ner i grytan innan servering.

Servera grytan med potatis, ris eller hembakad baguette och en sallad.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...