Fyllda auberginer, vegetarisk

Att fylla auberginer med god grönsaksfyllning och gratinera i ugn är perfekt bjudmat. Lätt att ha färdigt i förväg, snyggt på bordet och riktigt gott!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 stora auberginer, ca 300 gram styck
  • 2 morötter, 150 gram
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 gram krossad tomat
  • 4-5 blad färsk basilika + till dekoration
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl små, gröna linser
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 krdm malen spiskummin
  • 125 gram mozzarella
  • olivolja till stekning

Gör så här:

Rensa och skölj auberginerna. Dela i två halvor och gröp ur halvorna med en kniv eller sked. Ta vara på inkråmet och skär det i mindre bitar.

Finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna.

Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök och morötter tills de får lite färg och mjukat, tillsätt auberginen och låt den få lite färg.

Häll ner linser och tomat, rör ner 2 dl vatten och buljongen. Hacka basilika och blanda ner den tillsammans med övriga kryddor.

Koka upp och låt såsen puttra i cirka 20 minuter.

Smörj ett ugnsfast fat eller form stor nog att rymma auberginerna. Pensla dem gärna med lite olivolja och salta lätt. Lägg lite sås i botten av formen, lägg i auberginerna och fyll dem med den färdiga såsen.

Skiva mozzarella.

(Hit går det utmärkt att göra i förväg och förvara under plast i kyl tills rätten ska gratineras!)

Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Tag ut och lägg på osten. Ställ in i ugn cirka 10 minuter, tills osten fått fin färg och auberginerna är mjuka.

Servera tillsammans med ris eller couscous och gärna ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anita
23 juni 2011

Bra recept ! Det blev jättegott och mättande.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...