Fyllda auberginer, vegetarisk

Att fylla auberginer med god grönsaksfyllning och gratinera i ugn är perfekt bjudmat. Lätt att ha färdigt i förväg, snyggt på bordet och riktigt gott!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 stora auberginer, ca 300 gram styck
  • 2 morötter, 150 gram
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 gram krossad tomat
  • 4-5 blad färsk basilika + till dekoration
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl små, gröna linser
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 krdm malen spiskummin
  • 125 gram mozzarella
  • olivolja till stekning

Gör så här:

Rensa och skölj auberginerna. Dela i två halvor och gröp ur halvorna med en kniv eller sked. Ta vara på inkråmet och skär det i mindre bitar.

Finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna.

Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök och morötter tills de får lite färg och mjukat, tillsätt auberginen och låt den få lite färg.

Häll ner linser och tomat, rör ner 2 dl vatten och buljongen. Hacka basilika och blanda ner den tillsammans med övriga kryddor.

Koka upp och låt såsen puttra i cirka 20 minuter.

Smörj ett ugnsfast fat eller form stor nog att rymma auberginerna. Pensla dem gärna med lite olivolja och salta lätt. Lägg lite sås i botten av formen, lägg i auberginerna och fyll dem med den färdiga såsen.

Skiva mozzarella.

(Hit går det utmärkt att göra i förväg och förvara under plast i kyl tills rätten ska gratineras!)

Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Tag ut och lägg på osten. Ställ in i ugn cirka 10 minuter, tills osten fått fin färg och auberginerna är mjuka.

Servera tillsammans med ris eller couscous och gärna ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anita
23 juni 2011

Bra recept ! Det blev jättegott och mättande.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se


Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

Självklart ska du inte avstå från godsaker för att du inte tål mjölk. Det är lätt att baka mjölkfria scones eller varför inte en klassisk kladdkaka? Bjud gästerna på krämig potatisgratäng eller frossa i kokosvåfflor. Smaklig mjölkfri måltid!

 mjölkfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...