Fyllda auberginer, vegetarisk

Att fylla auberginer med god grönsaksfyllning och gratinera i ugn är perfekt bjudmat. Lätt att ha färdigt i förväg, snyggt på bordet och riktigt gott!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 stora auberginer, ca 300 gram styck
  • 2 morötter, 150 gram
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 gram krossad tomat
  • 4-5 blad färsk basilika + till dekoration
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl små, gröna linser
  • 1 buljongtärning, grönsaks
  • 1 krdm malen spiskummin
  • 125 gram mozzarella
  • olivolja till stekning

Gör så här:

Rensa och skölj auberginerna. Dela i två halvor och gröp ur halvorna med en kniv eller sked. Ta vara på inkråmet och skär det i mindre bitar.

Finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna.

Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök och morötter tills de får lite färg och mjukat, tillsätt auberginen och låt den få lite färg.

Häll ner linser och tomat, rör ner 2 dl vatten och buljongen. Hacka basilika och blanda ner den tillsammans med övriga kryddor.

Koka upp och låt såsen puttra i cirka 20 minuter.

Smörj ett ugnsfast fat eller form stor nog att rymma auberginerna. Pensla dem gärna med lite olivolja och salta lätt. Lägg lite sås i botten av formen, lägg i auberginerna och fyll dem med den färdiga såsen.

Skiva mozzarella.

(Hit går det utmärkt att göra i förväg och förvara under plast i kyl tills rätten ska gratineras!)

Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Tag ut och lägg på osten. Ställ in i ugn cirka 10 minuter, tills osten fått fin färg och auberginerna är mjuka.

Servera tillsammans med ris eller couscous och gärna ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anita
23 juni 2011

Bra recept ! Det blev jättegott och mättande.


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...