Rostbiff

Hemlagad rostbiff smakar fantastiskt och är lätt att lyckas med! En bra rätt att laga i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kilo rostbiff eller fransyska
  • 1,5 tsk havssalt
  • 1-2 krdm grovmalen svartpeppar
  • 1 msk smör eller rapsolja

Gör så här:

Värm ugnen till 125 grader.

Smöra eller olja en form stor nog att rymma steken. Putsa köttet och klappa in salt och peppar jämnt över hela ytan. Sätt en stektermometer i den del där steken är som tjockast.

Stek köttet i nedre delen av ugnen tills det kommit upp i 60 grader. Då är köttet ännu röd-rosa i mitten. Vill du ha välstekt kött ska det upp till 65-70 grader.

Tag ut steken och låt den vila under lock eller inslagen i folie i cirka 30 minuter, gärna längre. (Skär du steken för tidigt kommer den att vattna sig och bli torr.)

Skär köttet i tunna skivor med en vass, tunnbladig kniv och servera ljummet eller kallt till potatis, gratänger, sallader eller bröd.

Det går också fint att servera rostbiffen varm, skuren i lite tjockare skivor, som varmrätt.

Färdigskivad rostbiff går bra att frysa in.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

pajrecept.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...