Rostbiff

Hemlagad rostbiff smakar fantastiskt och är lätt att lyckas med! En bra rätt att laga i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 kilo rostbiff eller fransyska
  • 1,5 tsk havssalt
  • 1-2 krdm grovmalen svartpeppar
  • 1 msk smör eller rapsolja

Gör så här:

Värm ugnen till 125 grader.

Smöra eller olja en form stor nog att rymma steken. Putsa köttet och klappa in salt och peppar jämnt över hela ytan. Sätt en stektermometer i den del där steken är som tjockast.

Stek köttet i nedre delen av ugnen tills det kommit upp i 60 grader. Då är köttet ännu röd-rosa i mitten. Vill du ha välstekt kött ska det upp till 65-70 grader.

Tag ut steken och låt den vila under lock eller inslagen i folie i cirka 30 minuter, gärna längre. (Skär du steken för tidigt kommer den att vattna sig och bli torr.)

Skär köttet i tunna skivor med en vass, tunnbladig kniv och servera ljummet eller kallt till potatis, gratänger, sallader eller bröd.

Det går också fint att servera rostbiffen varm, skuren i lite tjockare skivor, som varmrätt.

Färdigskivad rostbiff går bra att frysa in.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...