Skinkstek med svamp och dragon

En mer smakrik skinkgryta är svårt att tänka sig! Dragon och svamp ger helgsmak och lockar till findukning och vinglasen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Marinad, dag1

  • 1 kg skinkstek, utan ben
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk dragon
  • smör eller olja till stekning

Grytan, Dag 2

  • 300 gram champinjoner
  • 250 gram schalottenlök
  • 200 gram morötter, 4 stycken
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk dragon
  • 1 msk honung
  • 1 mks tomatpuré
  • svartpeppar

Gör så här:

Denna läckra gryta bör förberedas dagen innan den lagas så att köttet hinner marinera över natten. Det går att laga grytan utan att marinera, men då får man tillsätta vinet direkt i grytan.

Det går också bra att laga klart hela grytan en dag i förväg och bara värma vid servering.

Dag 1,

Putsa och skiva skinksteken i knappt centimetertjocka skivor. Bryn dem lätt i smör en en stekpanna, så de får lite fin färg.

Grovhacka löken och vitlöken. Blanda med vinet och dragonen. Lägg steken i blandningen, gärna i en påse och låt vila till dagen därpå.

Dag 2,

Slå hett vatten över löken och häll av, skala men skär inte bort topp och botten. Rensa svampen, dela på mitten om det är stora svampar. Skala och dela morötterna i stora bitar.

Hetta upp smör eller olja i en stor stekgryta och stek svampen, löken och morötterna i omgångar tills de får fin färg. De ska inte stekas mjuka. Lyft ur grytan och lägg åt sidan.

Vispa nu ner två dl vatten, grädden, créme fraiche, buljongtärningar, senap, dragon, honung och tomat i grytan.

Sila bort marinaden från köttet, kasta lök och vitlök och vispa ner vinet i grytan.

Koka upp såsen, lägg ner köttet och alla grönsakerna. Lägg på ett lock och låt grytan småputtra i 30-40 minuter. Rör då och då. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera senap.

Om grytan blir för tjock så späd med vatten eller grädde. Önskas en tjockare sås så går det bra att reda med maizena utrört i vatten.

Grytan serveras med ris eller potatis och gärna i sällskap med sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Marcus Alfredsson
2 juni 2011

Jag och Jenny brukar byta ut 300 gram champinjoner

250 gram schalottenlök

200 gram morötter, 4 stycken

1 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 buljongtärningar, grönsaks eller kött

1 msk dijonsenap

1 tsk dragon

1 msk honung

1 mks tomatpuré

svartpeppar

mot hamburgare, både enkelt och gott

Kommentar av Ami
16 september 2010

Sila bort marinaden från köttet. ska vinen inte vara med i såsen?

Redaktionens kommentar
Jodå, vinet ska tas tillvara och tillbaka i grytan.
Kommentar av mamma
23 september 2010

jag tycker att kötter ska vänta till dag 2 att stekta, då kommer kötter att marinera bättre


Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...