Skinkstek med svamp och dragon

En mer smakrik skinkgryta är svårt att tänka sig! Dragon och svamp ger helgsmak och lockar till findukning och vinglasen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Marinad, dag1

  • 1 kg skinkstek, utan ben
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk dragon
  • smör eller olja till stekning

Grytan, Dag 2

  • 300 gram champinjoner
  • 250 gram schalottenlök
  • 200 gram morötter, 4 stycken
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk dragon
  • 1 msk honung
  • 1 mks tomatpuré
  • svartpeppar

Gör så här:

Denna läckra gryta bör förberedas dagen innan den lagas så att köttet hinner marinera över natten. Det går att laga grytan utan att marinera, men då får man tillsätta vinet direkt i grytan.

Det går också bra att laga klart hela grytan en dag i förväg och bara värma vid servering.

Dag 1,

Putsa och skiva skinksteken i knappt centimetertjocka skivor. Bryn dem lätt i smör en en stekpanna, så de får lite fin färg.

Grovhacka löken och vitlöken. Blanda med vinet och dragonen. Lägg steken i blandningen, gärna i en påse och låt vila till dagen därpå.

Dag 2,

Slå hett vatten över löken och häll av, skala men skär inte bort topp och botten. Rensa svampen, dela på mitten om det är stora svampar. Skala och dela morötterna i stora bitar.

Hetta upp smör eller olja i en stor stekgryta och stek svampen, löken och morötterna i omgångar tills de får fin färg. De ska inte stekas mjuka. Lyft ur grytan och lägg åt sidan.

Vispa nu ner två dl vatten, grädden, créme fraiche, buljongtärningar, senap, dragon, honung och tomat i grytan.

Sila bort marinaden från köttet, kasta lök och vitlök och vispa ner vinet i grytan.

Koka upp såsen, lägg ner köttet och alla grönsakerna. Lägg på ett lock och låt grytan småputtra i 30-40 minuter. Rör då och då. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera senap.

Om grytan blir för tjock så späd med vatten eller grädde. Önskas en tjockare sås så går det bra att reda med maizena utrört i vatten.

Grytan serveras med ris eller potatis och gärna i sällskap med sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Marcus Alfredsson
2 juni 2011

Jag och Jenny brukar byta ut 300 gram champinjoner

250 gram schalottenlök

200 gram morötter, 4 stycken

1 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 buljongtärningar, grönsaks eller kött

1 msk dijonsenap

1 tsk dragon

1 msk honung

1 mks tomatpuré

svartpeppar

mot hamburgare, både enkelt och gott

Kommentar av Ami
16 september 2010

Sila bort marinaden från köttet. ska vinen inte vara med i såsen?

Redaktionens kommentar
Jodå, vinet ska tas tillvara och tillbaka i grytan.
Kommentar av mamma
23 september 2010

jag tycker att kötter ska vänta till dag 2 att stekta, då kommer kötter att marinera bättre


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

Pannkakor hamnar i den absoluta toppen bland våra husmansfavoriter. Smeten går snabbt att vispa ihop och pannkakorna görs enkelt glutenfria eller veganska. Förpassa inte pannkakorna till efterrättshörnet! Gör dem istället grövre med rågmjöl och duka upp en buffé med pålägg: frukt, grönsaker, ost, matyoghurt... När alla får välja själva ropar ingen efter sylt. Eller koka ärtsoppa och servera pannkakor eller plättar till efterrätt, som traditionen bjuder. Fram med stekpannan bara!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...