Skinkstek med svamp och dragon

En mer smakrik skinkgryta är svårt att tänka sig! Dragon och svamp ger helgsmak och lockar till findukning och vinglasen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Marinad, dag1

  • 1 kg skinkstek, utan ben
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk dragon
  • smör eller olja till stekning

Grytan, Dag 2

  • 300 gram champinjoner
  • 250 gram schalottenlök
  • 200 gram morötter, 4 stycken
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk dragon
  • 1 msk honung
  • 1 mks tomatpuré
  • svartpeppar

Gör så här:

Denna läckra gryta bör förberedas dagen innan den lagas så att köttet hinner marinera över natten. Det går att laga grytan utan att marinera, men då får man tillsätta vinet direkt i grytan.

Det går också bra att laga klart hela grytan en dag i förväg och bara värma vid servering.

Dag 1,

Putsa och skiva skinksteken i knappt centimetertjocka skivor. Bryn dem lätt i smör en en stekpanna, så de får lite fin färg.

Grovhacka löken och vitlöken. Blanda med vinet och dragonen. Lägg steken i blandningen, gärna i en påse och låt vila till dagen därpå.

Dag 2,

Slå hett vatten över löken och häll av, skala men skär inte bort topp och botten. Rensa svampen, dela på mitten om det är stora svampar. Skala och dela morötterna i stora bitar.

Hetta upp smör eller olja i en stor stekgryta och stek svampen, löken och morötterna i omgångar tills de får fin färg. De ska inte stekas mjuka. Lyft ur grytan och lägg åt sidan.

Vispa nu ner två dl vatten, grädden, créme fraiche, buljongtärningar, senap, dragon, honung och tomat i grytan.

Sila bort marinaden från köttet, kasta lök och vitlök och vispa ner vinet i grytan.

Koka upp såsen, lägg ner köttet och alla grönsakerna. Lägg på ett lock och låt grytan småputtra i 30-40 minuter. Rör då och då. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera senap.

Om grytan blir för tjock så späd med vatten eller grädde. Önskas en tjockare sås så går det bra att reda med maizena utrört i vatten.

Grytan serveras med ris eller potatis och gärna i sällskap med sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Marcus Alfredsson
2 juni 2011

Jag och Jenny brukar byta ut 300 gram champinjoner

250 gram schalottenlök

200 gram morötter, 4 stycken

1 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 buljongtärningar, grönsaks eller kött

1 msk dijonsenap

1 tsk dragon

1 msk honung

1 mks tomatpuré

svartpeppar

mot hamburgare, både enkelt och gott

Kommentar av Ami
16 september 2010

Sila bort marinaden från köttet. ska vinen inte vara med i såsen?

Redaktionens kommentar
Jodå, vinet ska tas tillvara och tillbaka i grytan.
Kommentar av mamma
23 september 2010

jag tycker att kötter ska vänta till dag 2 att stekta, då kommer kötter att marinera bättre


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

Pannkakor är långt mer än en efterrätt med grädde och sylt! Med grövre mjöl i smeten och rätt tillbehör blir pannkakor en bra och nyttig middag.

De flesta har väl provat crepês? Otroligt gott, lättgjort och enkelt att variera.

Vanliga pannkakor blir nyttigare med till exempel grahamsmjöl och den som vill ha matiga pannkakor ska prova smakrika dinkelpannkakor.

Gör du egna tortillas av majsmjöl kan du fylla dem med vad du för tillfället har hemma och är sugen på.

Och vill du vara säker på att bli mätt finns förstås ugnspannkakan!

God och mättande pannkaksmiddag!

 pannkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...