Skinkstek med svamp och dragon

En mer smakrik skinkgryta är svårt att tänka sig! Dragon och svamp ger helgsmak och lockar till findukning och vinglasen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Marinad, dag1

  • 1 kg skinkstek, utan ben
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl rödvin
  • 1 tsk dragon
  • smör eller olja till stekning

Grytan, Dag 2

  • 300 gram champinjoner
  • 250 gram schalottenlök
  • 200 gram morötter, 4 stycken
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk dragon
  • 1 msk honung
  • 1 mks tomatpuré
  • svartpeppar

Gör så här:

Denna läckra gryta bör förberedas dagen innan den lagas så att köttet hinner marinera över natten. Det går att laga grytan utan att marinera, men då får man tillsätta vinet direkt i grytan.

Det går också bra att laga klart hela grytan en dag i förväg och bara värma vid servering.

Dag 1,

Putsa och skiva skinksteken i knappt centimetertjocka skivor. Bryn dem lätt i smör en en stekpanna, så de får lite fin färg.

Grovhacka löken och vitlöken. Blanda med vinet och dragonen. Lägg steken i blandningen, gärna i en påse och låt vila till dagen därpå.

Dag 2,

Slå hett vatten över löken och häll av, skala men skär inte bort topp och botten. Rensa svampen, dela på mitten om det är stora svampar. Skala och dela morötterna i stora bitar.

Hetta upp smör eller olja i en stor stekgryta och stek svampen, löken och morötterna i omgångar tills de får fin färg. De ska inte stekas mjuka. Lyft ur grytan och lägg åt sidan.

Vispa nu ner två dl vatten, grädden, créme fraiche, buljongtärningar, senap, dragon, honung och tomat i grytan.

Sila bort marinaden från köttet, kasta lök och vitlök och vispa ner vinet i grytan.

Koka upp såsen, lägg ner köttet och alla grönsakerna. Lägg på ett lock och låt grytan småputtra i 30-40 minuter. Rör då och då. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera senap.

Om grytan blir för tjock så späd med vatten eller grädde. Önskas en tjockare sås så går det bra att reda med maizena utrört i vatten.

Grytan serveras med ris eller potatis och gärna i sällskap med sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Marcus Alfredsson
2 juni 2011

Jag och Jenny brukar byta ut 300 gram champinjoner

250 gram schalottenlök

200 gram morötter, 4 stycken

1 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 buljongtärningar, grönsaks eller kött

1 msk dijonsenap

1 tsk dragon

1 msk honung

1 mks tomatpuré

svartpeppar

mot hamburgare, både enkelt och gott

Kommentar av Ami
16 september 2010

Sila bort marinaden från köttet. ska vinen inte vara med i såsen?

Redaktionens kommentar
Jodå, vinet ska tas tillvara och tillbaka i grytan.
Kommentar av mamma
23 september 2010

jag tycker att kötter ska vänta till dag 2 att stekta, då kommer kötter att marinera bättre


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se


Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

Den populära cheesecaken finns i mängder av varianter. Här i Sverige är det vanligast med cream cheese, typ Philadelphiaost i fyllningen.

Smaksätter gör vi med vanilj, choklad, eller frukt och bär.

Och vad kan passa bättre än en lättbakad cheesecake med saft och bär i receptet!

 cheesecake.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...