![]() ![]() Köttfärspiroger![]() Läckra piroger med mycket smak. Passar lika fint att ta fram från frysen en vardag som nygjorda med en god sallad till helgen! Du behöverReceptet är för 6-8 personer. Pirogdeg
Fyllning
Gör så här:Cirka 24 piroger. (Du kan såklart göra mindre piroger och få ut fler av degen om du vill) Börja med degen. Häll mjölken i en degbunke och lös jästen i den. Smält smöret och tillsätt det eller oljan. Blada i socker och vetemjöl och knåda ihop till en slät deg. Använd gärna degblandare eller annan hushållsassistent. Knåda i 10 minuter, tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter, tills jäsningen kommit igång ordentligt. Under tiden gör du fyllningen. Ta fram köttfärsen så den inte är helt kall när den ska stekas. Finhacka löken, skala och riv moroten grovt, det går också at tärna moroten fint. Finhacka vitlöken. Stek löken mjök i smör i en stekpanna tillsammans med moroten och vitlöken. Stek köttet tills det är genomstekt. Tillsätt kryddorna och tomatpuré. Låt småputtra några minuter och späd eventuellt med några matskedar vatten. Låt nu fyllningen svalna lite innan du blandar den med osten och smakar av med salt och svartpeppar. Dela degen i 24 bitar. Kavla ut bitarna till avlånga stycken, ganska tunnt. Pensla kanterna med vatten. Lägg lite av fyllningen på ena halvan av varje degstycke och vik över andra halvan som ett lock. Använd en gaffel och tryck ihop kanterna noga. Lägg pirogerna glest på bakplåtspapper på en plåt och pensla med uppvispat ägg. Värm ugnen till 225 grader. Låt nu pirogerna jäsa i cirka 20 minuter. Grädda pirogerna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna lite på galler eller plåt innan de serveras. Ska de frysas så packa in de helt svala pirogerna noga i täta påsar. ![]() ![]() ![]()
|
|