Köttfärspiroger

Läckra piroger med mycket smak. Passar lika fint att ta fram från frysen en vardag som nygjorda med en god sallad till helgen!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pirogdeg

  • 5dl mjölk
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör eller rapsolja
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 250 g köttfärs
  • 1 msk smör
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 2 msk tomatpuré
  • (1 msk chilisås)
  • 2 dl lagrad riven ost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Cirka 24 piroger. (Du kan såklart göra mindre piroger och få ut fler av degen om du vill)

Börja med degen.

Häll mjölken i en degbunke och lös jästen i den. Smält smöret och tillsätt det eller oljan. Blada i socker och vetemjöl och knåda ihop till en slät deg. Använd gärna degblandare eller annan hushållsassistent. Knåda i 10 minuter, tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i cirka 30 minuter, tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Under tiden gör du fyllningen.

Ta fram köttfärsen så den inte är helt kall när den ska stekas. Finhacka löken, skala och riv moroten grovt, det går också at tärna moroten fint. Finhacka vitlöken.

Stek löken mjök i smör i en stekpanna tillsammans med moroten och vitlöken. Stek köttet tills det är genomstekt.

Tillsätt kryddorna och tomatpuré. Låt småputtra några minuter och späd eventuellt med några matskedar vatten.

Låt nu fyllningen svalna lite innan du blandar den med osten och smakar av med salt och svartpeppar.

Dela degen i 24 bitar. Kavla ut bitarna till avlånga stycken, ganska tunnt. Pensla kanterna med vatten.

Lägg lite av fyllningen på ena halvan av varje degstycke och vik över andra halvan som ett lock. Använd en gaffel och tryck ihop kanterna noga.

Lägg pirogerna glest på bakplåtspapper på en plåt och pensla med uppvispat ägg.

Värm ugnen till 225 grader.

Låt nu pirogerna jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda pirogerna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna lite på galler eller plåt innan de serveras. Ska de frysas så packa in de helt svala pirogerna noga i täta påsar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

Ibland räcker tiden och orken inte för några långkok. Men en god soppa behöver varken vara krångligt eller ta lång tid.

Prova ett nytt recept där tomat och halloumi lyfter fram fisksmaken och ger en mustigt värmande soppa. Perfekt både som för- och varmrätt, vardag som fest!

 fisksoppa.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...