Köttfärspiroger

Läckra piroger med mycket smak. Passar lika fint att ta fram från frysen en vardag som nygjorda med en god sallad till helgen!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pirogdeg

  • 5dl mjölk
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör eller rapsolja
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 250 g köttfärs
  • 1 msk smör
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 2 msk tomatpuré
  • (1 msk chilisås)
  • 2 dl lagrad riven ost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Cirka 24 piroger. (Du kan såklart göra mindre piroger och få ut fler av degen om du vill)

Börja med degen.

Häll mjölken i en degbunke och lös jästen i den. Smält smöret och tillsätt det eller oljan. Blada i socker och vetemjöl och knåda ihop till en slät deg. Använd gärna degblandare eller annan hushållsassistent. Knåda i 10 minuter, tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa i cirka 30 minuter, tills jäsningen kommit igång ordentligt.

Under tiden gör du fyllningen.

Ta fram köttfärsen så den inte är helt kall när den ska stekas. Finhacka löken, skala och riv moroten grovt, det går också at tärna moroten fint. Finhacka vitlöken.

Stek löken mjök i smör i en stekpanna tillsammans med moroten och vitlöken. Stek köttet tills det är genomstekt.

Tillsätt kryddorna och tomatpuré. Låt småputtra några minuter och späd eventuellt med några matskedar vatten.

Låt nu fyllningen svalna lite innan du blandar den med osten och smakar av med salt och svartpeppar.

Dela degen i 24 bitar. Kavla ut bitarna till avlånga stycken, ganska tunnt. Pensla kanterna med vatten.

Lägg lite av fyllningen på ena halvan av varje degstycke och vik över andra halvan som ett lock. Använd en gaffel och tryck ihop kanterna noga.

Lägg pirogerna glest på bakplåtspapper på en plåt och pensla med uppvispat ägg.

Värm ugnen till 225 grader.

Låt nu pirogerna jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda pirogerna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna lite på galler eller plåt innan de serveras. Ska de frysas så packa in de helt svala pirogerna noga i täta påsar.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Frukostbullar

Baka själv de bästa frukostbullarna

Vill du ha nybakat till frukost på bara 10 minuter? Prova snabba frukostbullarna som du jäser över natten!

frukostbullar.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

Fisk är en god början till många rätter och i soppa gör den sig utmärkt. Förutom att fisk innehåller nyttiga fetter så ger den protein till låg fetthalt. Och mycket smak!

Prova ett nytt vardagsrecept med festsmak! En enkel och rejäl fisksoppa med kokosmjölk, som fungerar både en vardagskväll och som helgmat.

Servera med hembakat bröd förstås, kanske en baguette? Eller ett gott grahamsbröd?

Vi lovar en värmande höstmiddag!

 fisksoppa.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...