Vegetarisk moussaka

En god moussaka måste inte innehålla något kött. Tvärtom passar rätten utmärkt att laga vegetarisk. Prova detta recept som står bra på egna ben!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 aubergine, ca 350 gram
  • 2 tsk salt
  • 1 gul kök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 gram kokta kikärtor (eller en burk konserverade)
  • 2 morötter, ca 200 gram
  • 150 gram champinjoner
  • 500 gram krossade eller passerade tomater*
  • 125 gram mozzarella ost
  • 1 krdm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • olivolja till stekning
  • smör eller margarin till formen

vitsås

  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1 krdm kanel
  • 1 krdm spiskummin
  • 1 krdm muskotnöt, malen
  • ½ tsk salt

Gör så här:

Skär auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå tills auberginen vattnat sig, cirka 30-40 minuter. Slå bort vattnet.

Finhacka den gula löken, hacka vitlöken fint. Skiva champinjonerna, ta undan hälften av skivorna och skär den andra hälften i små bitar.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök tillsammans med all svampen och stek tills allt tagit lite färg. Sänk värmen och tillsätt tomaten och kikärtorna. Krydda med timjan och svartpeppar. Låt koka ihop till en sås, några minuter. Späd med mera vatten om den blir för tjock. Ställ av från värmen.

Skala morötterna och skiva dem på längden, lägg åt sidan.

Gör en vitsås: Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av.

Smörj en ugnsfast form noga. Lägg morötterna i botten. Täck med lite tomatsås. Varva sedan aubergineskivor med tomatsås. Översta lagret täcks med vitsås. Skiva mozzarellan i tunna skivor och lägg jämnt över ytan.

Gratinera moussakan i mitten av ugnen 200 grader i cirka 30 minuter. Täck gärna formen med lock eller folie under andra halvan av tiden, så inte ytan bränns.

Låt moussakan stå en liten stund innan den serveras.

Servera moussaka tillsammans med sallad och gott bröd!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...