Vegetarisk moussaka

En god moussaka måste inte innehålla något kött. Tvärtom passar rätten utmärkt att laga vegetarisk. Prova detta recept som står bra på egna ben!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 aubergine, ca 350 gram
  • 2 tsk salt
  • 1 gul kök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 gram kokta kikärtor (eller en burk konserverade)
  • 2 morötter, ca 200 gram
  • 150 gram champinjoner
  • 500 gram krossade eller passerade tomater*
  • 125 gram mozzarella ost
  • 1 krdm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • olivolja till stekning
  • smör eller margarin till formen

vitsås

  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1 krdm kanel
  • 1 krdm spiskummin
  • 1 krdm muskotnöt, malen
  • ½ tsk salt

Gör så här:

Skär auberginen i tunna skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över salt. Låt stå tills auberginen vattnat sig, cirka 30-40 minuter. Slå bort vattnet.

Finhacka den gula löken, hacka vitlöken fint. Skiva champinjonerna, ta undan hälften av skivorna och skär den andra hälften i små bitar.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök tillsammans med all svampen och stek tills allt tagit lite färg. Sänk värmen och tillsätt tomaten och kikärtorna. Krydda med timjan och svartpeppar. Låt koka ihop till en sås, några minuter. Späd med mera vatten om den blir för tjock. Ställ av från värmen.

Skala morötterna och skiva dem på längden, lägg åt sidan.

Gör en vitsås: Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken under omrörning eller vispning. Låt såsen tjockna och rör sedan ner crème fraiche och ost. Tillsätt kryddorna och saltet. Låt stå på svag värme och koka samman några minuter och smaka av.

Smörj en ugnsfast form noga. Lägg morötterna i botten. Täck med lite tomatsås. Varva sedan aubergineskivor med tomatsås. Översta lagret täcks med vitsås. Skiva mozzarellan i tunna skivor och lägg jämnt över ytan.

Gratinera moussakan i mitten av ugnen 200 grader i cirka 30 minuter. Täck gärna formen med lock eller folie under andra halvan av tiden, så inte ytan bränns.

Låt moussakan stå en liten stund innan den serveras.

Servera moussaka tillsammans med sallad och gott bröd!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

Överflödet av jordgubbar gör sig påmint, men desserter passar inte alla dagar. Bjud på modig jordgubbssallad med lagrad ost! För den klassiska smaken passar caesarsallad i eget majestät eller som tillbehör, gärna till grillat. Laxsallad med äpple är uppfriskande liksom pastasallad med ost och skinka. I all enkelhet.

 bärrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...